De 6 vwo’er van de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem had veel over voor haar pws, want ze moest een aantal keren pendelen tussen Kampen en haar woonplaats Kerkwijk. Omdat ze afgelopen zomer is verhuisd, startte ze op haar vorige school met haar pws: de Pieter Zandt scholengemeenschap. Daar had ze ook haar begeleider. Een paar weken geleden was ze voor het laatst in Kampen, voor de eindpresentatie. Ze kreeg een klinkende voldoende: een 9,6. 

Hoe kom je erbij om een profiel­werkstuk over oneindigheid te maken?

"Ik dacht: wow, daar wil ik meer van weten."

„Het onderwerp intrigeert me, omdat het buiten de grenzen van wat we begrijpen ligt. Ik houd er wel van om een onderwerp te kiezen dat ingewikkeld is. Mijn wiskundedocent zei dat oneindigheid niet bestaat in de wiskunde, omdat het niet te bewijzen is. Toen dacht ik: wow, daar wil ik meer van weten.

Daarnaast heb ik het onderwerp gekozen omdat oneindigheid met het geloof te maken heeft. Als je spreekt over oneindigheid van tijd, gaat het namelijk over eeuwigheid.”

Hoe is je pws opgebouwd?

„Mijn hoofdvraag gaat over de verhouding tussen het wiskundige begrip oneindigheid en het Bijbelse begrip eeuwigheid.
In mijn pws heb ik eerst oneindigheid wiskundig benaderd. Daarna heb ik beschreven hoe de Bijbel spreekt over eeuwigheid en wat theologen daarvan zeggen. Hiervoor heb ik een enquête uitgevoerd onder theologen, waarop ik 147 inhoudelijke reacties kreeg.

In het derde deel van mijn pws heb ik gezocht naar het verband tussen het wiskundige begrip oneindigheid en het theologische woord eeuwigheid.”

Wat heeft oneindigheid met wiskunde te maken?

„Alles. Dat zie je bijvoorbeeld al als je gaat tellen – 1, 2, 3, 4... Je kunt er altijd nog weer één bij optellen, hoe groot het getal ook is. We hebben geen grootste getallen.

In de wiskunde wordt voor oneindigheid het infinity-teken gebruikt, ook wel de lemniscaat genoemd. Het symbool ziet er uit als een achtje op zijn kant en staat ook op de voorkant van mijn pws.

Verder komt oneindigheid in de wiskunde voor bij differentiaal­rekening, het getal van Euler –ook wel e– en het delen door 0. Van dat laatste leren we dat dat niet kan, maar hoe kleiner het getal waardoor je deelt hoe groter het antwoord, tot vrijwel oneindig.”

Wat zegt de Bijbel over eeuwigheid?

„Het maakte enorme indruk op mij hoe heerlijk en goed alles zal zijn.”

„Het begrip eeuwigheid wordt in de Bijbel verschillend gebruikt. In het Oude Testament wordt het woord vooral gebruikt in uitdrukkingen die betrekking hebben op mensen. Bijvoorbeeld: „O koning, leef in eeuwigheid.” In het Nieuwe Testament gaat eeuwigheid vooral over God: „Uw is het koninkrijk (...) tot in alle eeuwigheid.” Hoe de eeuwigheid voor mensen zal zijn, wordt in Openbaring verbeeld; het maakte enorme indruk op mij hoe heerlijk en goed alles zal zijn.”

Wat kwam er uit de enquête?

„Veel theologen gaven aan dat ze nog nooit op zo diep over de eeuwigheid hadden nagedacht. Dat kwam omdat ik in de enquête vroeg of ze de eeuwig­heid ook zouden kunnen omschrijven zonder in termen van tijd te spreken. Sommigen liepen hiermee vast. Anderen stapten over op het beschrijven van eeuwigheid als iets met een hele hoge kwaliteit: heel goed en zuiver.”

Wat is de conclusie van je pws?

„We bekijken tijd op een heel wiskundige manier, door die op te delen en te meten in seconden, minuten en uren. Door deze wiskundige benadering koppelen we haast automatisch een oneindige tijd aan de eeuwigheid.

„Uiteindelijk denk ik wel dat er tijd zal zijn in de eeuwigheid, maar dat we ons er niet bewust van zijn.”

Maar door de uitkomsten van de enquête ben ik wel gaan twijfelen of eeuwigheid hetzelfde is als een oneindige tijd. Zal er wel tijd zijn? En als er tijd is, hoe zal dat dan zijn? Uiteindelijk denk ik wel dat er tijd zal zijn in de eeuwigheid, maar dat we ons er niet bewust van zijn.”

Wat doet nadenken over oneindigheid met jou?

„Het doet me duizelen. Door mijn pws ben ik er natuurlijk extra veel over na gaan denken. Soms dwaalden mijn gedachten helemaal weg. Ik heb bijvoorbeeld eens een uur lang zitten nadenken, en niets getypt. Nadenken over oneindigheid en eeuwigheid is overweldigend. Je gaat je er heel klein door voelen. Alleen God weet en overziet alles. Je krijgt ontzag voor Hem. Door mijn pws ben ik me meer bewust geworden van de grootheid van God.”

Wat betekent de eeuwigheid voor jou persoonlijk?

„Misschien vreemd om te zeggen, maar ik verlang erg naar de eeuwigheid. Om in de hemel met God te zijn en Hem te dienen. Want Hem dienen is uiteindelijk hét doel waarvoor wij mensen zijn geschapen. Aan de ene kant kan ik me maar weinig voorstellen van de hemel, maar ik weet wel dat het heerlijk en groots zal zijn. Daar krijg je toch automatisch een verlangen naar?

„Misschien vreemd om te zeggen, maar ik verlang erg naar de eeuwigheid."

Verder ben ik wel nieuws­gierig naar hoe het er uiteindelijk zal zijn, of er tijd is of niet. Maar als je er bent, hoef je het waarschijnlijk niet eens meer weten.”

Klik hier om haar profielwerkstuk te bekijken.

Dit is het derde deel in de serie Profielwerkstuk.


Online meer over profielwerkstukken

Op puntuit.nl lichten we als redactie nog meer interessante profielwerkstukken uit. Hieronder twee voorbeelden uitgelicht. Klik hier voor een compleet overzicht.


Wat gebeurt er in het hoofd van een puber?

Lisa Bouw (17) en Marleen Noorlander (16) uit Barneveld namen een kijkje in het puberbrein. Ze onderzochten wat er precies in je hoofd gebeurt als je puber bent en schreven er een profielwerkstuk over.

Benieuwd naar hun werkstuk? Klik hier.


Een hovercraft op spierkracht

Niels van Damme (17) uit Heinkenszand, Jan-Pieter Eversdijk (17) uit Goes, Ieke-Jan de Heer (17) uit Tholen en Mathan Lokerse (17) uit Kruiningen ontwikkelden voor hun profielwerkstuk een hovercraft, aangedreven door spierkracht.

Benieuwd naar hun werkstuk? Klik hier.