Enig kind

Rosanne Schoonewelle (19) woont in Putten en is het enige kind van haar ouders. „Vroeger heb ik er weleens over nagedacht waarom ik geen broertje of zusje had, maar ik heb het verder altijd geaccepteerd zoals het is. Het is ook wel lekker, ik heb niemand om ruzie mee te maken.”

Doordat Rosanne in de zorg werkt, is er thuis niet zoveel veranderd. „Omdat de zorg een cruciaal beroep is, mag ik nog naar mijn werk. Ik werk in een reactiveringscentrum in Harderwijk als verzorgende IG.” Een van de mooie momenten thuis vindt Rosanne het koffiedrinken ’s avonds om acht uur. „We bespreken dan de dag met elkaar. Dat doe ik ook vaak met mijn moeder als ik net uit mijn werk kom.” Rosanne omschrijft haar thuis als een topgezin. „Mijn vader staat altijd voor me klaar. Als ik iets van mijn schoolwerk niet begrijp, is hij er om te helpen. Met mijn moeder ga ik vaak shoppen, koffiedrinken. En we kletsen veel. Met z’n drieën zijn we van elkaars doen en laten op de hoogte. En we kunnen alles tegen elkaar zeggen.”

Om het weekend is Rosanne bij haar vriend. „Hij is er een van drie kinderen. „Kinderen zijn een geschenk van God, dus je hebt weinig over het aantal te zeggen. Als het ons gegeven is, lijkt me drie kinderen een mooi aantal. Niet te veel en niet te weinig. Ik houd van orde, zes lijkt me daarom te druk, maar minder dan drie lijkt me weer te rustig.”

Thuis wonen

Jan Boonzaaijer (18) woont bij zijn ouders in Ede. „Samen met een broer, twee broertjes en een zusje. Mijn oudste broer woont begeleid op zichzelf. In totaal zijn we dus met z’n achten.”

In de afgelopen weken veranderde er voor Jan niet zo veel. „Ik werk vier dagen en heb één dag school in de week. Het werk in de metaalsector gaat gewoon door en school volg ik nu thuis.”

De coronacrisis heeft de onderlinge band in het gezin versterkt, merkt Jan. „Je doet meer met elkaar. Maar er ontstaan ook meer irritaties. Als het weer niet echt meezit en je met z’n allen binnen zit, ga je je weleens ergeren aan elkaar.”

Jan is blij met zijn vijf broers en zussen. „Deze gezinsgrootte vind ik ideaal. Niet te druk, niet te rustig.” Voorlopig is hij niet van plan om uit huis te gaan. „Ik denk er bij vlagen weleens over na, maar thuis wonen is ook wel lekker. Je hoeft geen eten klaar te maken. Je kan zo aanschuiven.”

Alleen zussen

Margreet van den Berge (18) woont in Tholen met haar ouders en zes zussen. De leeftijden van de meiden variëren van een paar maanden tot twintig jaar. Margreet is de op een na oudste in het gezin.

Door de coronapandemie is de situatie in huize Van den Berge anders dan normaal. „Omdat mijn moeder vanwege ziekte tot de risicogroep behoort en mijn zus in het ziekenhuis werkt, woont mijn zus tijdelijk bij mensen uit de kerk.”

Het virus heeft ook gevolgen voor de studie van Margreet. „Normaal gesproken zou ik drie dagen per week naar school moeten en een dag stagelopen. Ik doe de studie social work, dus mijn stage valt onder de cruciale beroepen, waardoor dat werk door mag gaan. Maar omdat mijn moeder in de risicogroep zit, heb ik gezegd dat ik thuisblijf.”

Veel binnen zitten kan snel voor irritaties zorgen. Bij de familie Van den Berge is daar geen sprake van. „Er zijn geen ruzies bij ons thuis. We hebben makkelijke persoonlijkheden. En het was de afgelopen weken zonnig en droog weer, dus we konden veel naar buiten. Verder knutselen we veel en maken we kaarten. Zo houden we het leuk thuis.”

Het ideale gezin vindt Margreet een gezin waarin de onderlinge band goed is. „De christelijke identiteit vind ik daarbij het belangrijkst; dat je als gezin niet alleen oppervlakkig naar de kerk gaat, maar met diepgang.”

 

Zo houd je het thuis leuk

Hoe houd je het thuis gezellig tijdens de coronacrisis? Op internet staan tientallen tiplijstjes die deze vraag proberen te beantwoorden. Dat zijn vooral aanbevelingen voor ouders. Maar hoe draag je als jongere je steentje bij? Een aantal tips van coach Wilco Schreiber, mede-eigenaar van reBUILD Coaching.

Erken dat het anders is en dat je daar best aan mag wennen. Voel je je prikkelbaar of vermoeid? Neem dat serieus. Pak je rust en praat erover, face to face thuis of online met vrienden. Het is een tijd waarin je jezelf nog beter leert kennen. Wat vind je fijn? Waar houd je van? Bel je makkelijk met iemand of vind je dat lastig? Vanuit het oplossingsgerichte werken denken we niet in goed of fout. Maar alles heeft wel invloed. Wat heeft een positieve invloed op je? Hoe creatief en flexibel ben je? En wat als je nu minder flexibel bent?

Om te voorkomen dat ergernissen of frustraties te groot worden, is het belangrijk dat je stress kwijtraakt. Wat past bij jou? Houd je van het buitenleven? Ga wandelen, vissen, joggen. Doe mee aan gekke challenges en daag je vrienden uit om dat ook te doen. Maak er een onlinecompetitie van. Ben je meer een binnenmens? Ga die kledingkast opruimen, ga koken, verkoop wat je niet meer nodig heb, verf je kamer.

Wanneer je dit thuis bespreekt, is er vast veel mogelijk!