Wie is Sander IJsselstein in twee zinnen?

„Een positieve, avontuurlijke, extraverte, actieve en sociale werker die uitdagingen niet uit de weg gaat. Een open boek dat niet terugdeinst voor taboes, gemakkelijk contact legt en flexibel is in de omgang met mensen uit allerlei maatschappelijke segmenten.”

Waaruit blijkt dat je avontuurlijk bent?

„Laatst ging ik met m’n broer midden in de nacht geocachen in het bos. Dan ga je met behulp van gps-coördinaten op zoek naar een schat. Dat vind ik superleuk. Maar waar ik vooral enthousiast van word, is het ontdekken van andere culturen. Ik reis daarom graag, maar ook dicht bij huis zijn er mensen met een totaal andere leefwereld. Gisteren had ik een gesprek met een collega die uit Albanië komt. Hij vertelde dat hij in een moslimgezin was opgegroeid, maar in het geheim was overgegaan naar de Oosters-Orthodoxe Kerk. Met zo iemand kan ik uren praten.”

Je werkt sinds begin september bij Apenheul. Wat doe je daar?

„Van alles. Dat vind ik er ook leuk aan. Ik help bijvoorbeeld in de keuken, sta achter de kassa, bedien op het terras, assisteer bij het voeren van de gorilla’s of ben gastheer van groepen die met een bedrijfsuitje naar Apenheul komen. En nog veel meer. Ik bedenk altijd: stel dat dit bedrijf van mij is, hoe zou ik dan willen dat mijn medewerkers het zouden doen? Zo serieus voer ik mijn taken uit, ook als ik wc’s moet schoonmaken.”

Nadat je je havodiploma had behaald, duurde het twee jaar voordat je met de studie social work begon. Wat heb je in die tijd gedaan?

„Ik vond het lastig om de juiste opleiding te vinden. Daarom ben ik eerst een jaar naar de HQ-school gegaan. Dat is een Bijbel- en kunstschool die inmiddels niet meer bestaat. Ik volgde het hoofdvak ”zang en muziek”. Zingen is altijd een hobby van me geweest. Het tweede jaar heb ik bij McDonald’s gewerkt en ben ik me nadrukkelijker gaan oriënteren op een geschikte vervolgstudie.”

Je koos voor social work. Waarom?

„Omdat ik vanuit mijn christelijke opvoeding heb meegekregen dat het belangrijk is om je in te zetten voor hulpbehoevenden, voor mensen die weinig aansluiting hebben bij de rest van de maatschappij. Dat zijn ook de mensen naar wie Jezus het meest omkeek. En uiteindelijk moeten we in ons leven proberen zo veel mogelijk op Hem te lijken. Ik heb ook nog naar verpleegkunde gekeken, maar uiteindelijk trok een sociale studie me meer.”

Wat voor werk zoek je?

„Een fulltimejob waarbij ik asielzoekers help integreren in onze samen­leving, bijvoorbeeld. Of als woon­begeleider in een azc. Iets met vluchtelingen of statushouders lijkt me mooi. Dat hoeft trouwens niet per se in Nederland te zijn. Vorig jaar ben ik een aantal weken in Irak en Jordanië geweest. Daar werkte ik ook met vluchtelingen. Eerst gaf ik Engelse taalles op een schooltje. Daarna heb ik voor de Australische ambassade gewerkt. Ik voerde gesprekken met mensen die daar een asielaanvraag hadden gedaan.”

Heb je nog meer werkervaring?

„Voor de opleiding heb ik meerdere stages gelopen. Bijvoorbeeld vijf maanden bij stichting Gave. Ik heb toen in Apeldoorn het project Connect Us opgezet. Daarmee worden christelijke jongeren en vluchtelingenjongeren met elkaar in contact gebracht door middel van spelletjesavonden, voetbalmiddagen en andere activiteiten.

Een andere stage was bij Stichting Integratiewerk, in Amersfoort. Daar heb ik als maatschappelijk begeleider vijftien statushoudergezinnen geholpen bij het integreren en participeren in ons land.

Verder heb ik vrijwilligerswerk gedaan voor Dorcas en Stichting Dak- en Thuislozenzorg.”

Wat vind je belangrijk in je werk?

„Ik wil mensen in nood helpen, hun een gevoel van veiligheid geven. Ik heb zelf het voorrecht dat ik in een fijn en veilig gezin ben opgegroeid. Iets daarvan wil ik in mijn werk aan anderen geven.”

Stel dat er geen vacatures voor jouw droombaan zijn, waar zou je dan eventueel aan de slag willen?

„Mijn afstudeeropdracht had te maken met mensenhandel en prostitutie. Het lijkt me ook mooi om in de aanpak van die problemen iets te kunnen betekenen.”

Wat heb je liever: een negen-tot-vijfbaan of flexibele werktijden?

„Het maakt me niet veel uit. Nachtdiensten vind ik ook prima. Daarin ben ik heel flexibel.”

Ben je een teamplayer of werk je liever zelfstandig?

„Een teamplayer. Het is goed om de mening en zienswijze van collega’s serieus te nemen, zodat je bij een vraagstuk meerdere oplossingsmogelijkheden hebt en de beste kunt kiezen.”

Reis je liever met de auto, of met de fiets en het ov?

„De fiets, absoluut. Vanwege mijn eigen gezondheid, maar ook omdat een auto gewoon niet goed is voor het milieu. Als het voor m’n werk nodig is om per auto langs gezinnen te gaan, dan doe ik dat wel, hoor.”


Weet u een goede werkplek voor Sander? Mail dan naar info@puntuit.nl