Het geweld is daar opnieuw uitgebroken tussen de troepen van president Salva Kiir en rebellen onder leiding van de voormalig vicepresident Riek Machar. Zij maken elkaar sinds eind 2013 het leven zuur. De oorlog tussen de voormalige bondgenoten heeft al tienduizenden mensen het leven gekost. De burgeroorlog in ’s werelds jongste natie –het werd in 2011 onafhankelijk van Sudan– begon als een persoonlijke vete tussen de twee, maar heeft zich verdiept tot een etnisch conflict tussen de Dinka’s en de Nuers.

Een regeringswoordvoerder, Philip Aguer, bevestigde zaterdag de strijd in Unity State.

Artsen zonder Grenzen heeft een ziekenhuis in de noordelijke plaats Leer moeten sluiten, uit angst voor de gevechten. „We vertrekken vandaag met pijn in ons hart”, zei Paul Critchley, missiehoofd van AzG. „We weten hoe erg de bevolking zal lijden als ze geen belangrijke en levensreddende medische hulp kan krijgen.”

AzG meldde dat het vorig jaar dit ziekenhuis ook al had moeten sluiten, nadat personeelsleden te voet op de vlucht waren geslagen, patiënten op hun rug meedragend. Ze wisten toen te overleven door zich schuil te houden in een naburig moeras, waar ze zich met water uit dat moeras in leven hielden.

AzG riep de partijen ertoe op om achterblijvend medisch personeel te ontzien.

Het Internationale Rode Kruis liet ook weten zich uit Leer terug te trekken, en zei dat het uiterst bezorgd was over het lot van tienduizenden burgers die het daar achter moest laten. „Deze mensen moeten vechten om te overleven te midden van verschrikkelijke omstandigheden, ze verstoppen zich in doodsangst in de jungle”, aldus een woordvoerder van de Rode Kruisdelegatie.
De gevechten brengen ook de landbouwactiviteiten in gevaar: boeren kunnen niet zaaien of planten, terwijl dat juist nu moet gebeuren met het oog op de naderende regenseizoen.

Vanuit de hoofdstad Juba lieten medewerkers van zendingsorganisatie MAF weten dat vliegtuigen werden ingezet bij evacuaties.