Dat zei minister Koenders van Buitenlandse Zaken gisteren enkele uren na de executie van Ang Kiem Soei. Koenders heeft de Nederlandse ambassadeur in Jakarta teruggeroepen voor overleg. Ook heeft hij de tijdelijke zaakgelastigde van Indonesië gisteren op zijn ministerie ontboden voor tekst en uitleg.

Ang Kiem Soei werd in de nacht van zaterdag op zondag 0.30 uur (lokale tijd) door een vuurpeloton gedood, samen met vijf anderen. Hij had in 2003 de doodstraf gekregen voor vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc.

Volgens Koenders heeft Nederland alle mogelijke middelen ingezet om de Indonesische autoriteiten ertoe te bewegen de executie af te gelasten. Zelfs koning Willem-Alexander heeft contact opgenomen met de Indonesische president, Joko Widodo. Premier Rutte schreef Widodo een brief.

De advocaat van Ang, Bart Stapert, had eerder op de dag afscheid genomen van zijn cliënt. Volgens Stapert was Ang dankbaar voor alle moeite die Nederland voor hem heeft gedaan.
Verschillende politici spraken hun afschuw over de executie uit. Zo liet Tweede Kamerlid voor D66 Sjoerdsma weten „geschokt en teleurgesteld” te zijn. „Dat is een wrede en onmenselijke straf.” Kamerleden Knoops (CDA), Servaes (PvdA) en Ten Broeke (VVD) lieten namens hun partijen weten tegen de doodstraf te zijn. „Wij verwelkomen het kabinetsbesluit om een krachtig signaal aan Indonesië af te geven”, aldus Servaes.

Volgens SP-Kamerlid Van Bommel doet Indonesië met de executie een stap terug in de tijd. Van Bommel wil dat de handelsbetrekkingen met Indonesië worden bekeken.
Ds. P. Middelkoop van het christelijke Epafras liet weten te doen te hebben met de familie van de Nederlander. Epafras had nog geprobeerd met een petitie de executie van Ang te voorkomen. Bijna 6000 mensen hebben de online petitie ondertekend.