Daarvoor waarschuwden de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) gisteren.
„Het is een groeiend probleem. Per jaar wordt er honderden keren ingebroken in studentenwoningen”, zegt een woordvoerster van het CCV. Voor inbrekers zijn studentenhuizen lucratief omdat er vaak meerdere pc’s, laptops, smartphones en andere waardevolle spullen te halen zijn.
Zelf inbreken
Een landelijke informatiecampagne moet een eind maken aan de inbraakgolf. De aftrap daarvan was gisteren met een ludieke actie in het centrum van Groningen. Bij een stellage op het Waagplein kregen studenten de kans om zelf in te breken. Zo ervaarden ze hoe makkelijk het is. „Inbrekers hebben namelijk maar dertig seconden nodig om in te breken”, aldus de organisaties.
In de studentensteden Amsterdam, Leiden, Utrecht en Zwolle worden posters en kaarten verspreid. Ook vinden er verschillende lokale acties plaats. Daarbij vragen studenten via onder meer Facebook aandacht voor het probleem.
Geen aangifte
Exacte cijfers van inbraken in studentenhuizen zijn er niet doordat veel studenten geen aangifte doen. Ook staat op de aangifte niet of het om een studentenhuis of om een gewoon woonhuis gaat. Wel krijgt het CCV signalen van veelvuldige woninginbraak in studentenwoningen.