Sander is goed in bètavakken, zijn zusje wat minder. De afgelopen weken gaf hij haar op de zaterdagmiddag bijles in natuurkunde, scheikunde en wiskunde. „Toen de scholen dicht gingen vanwege het corona-virus, dacht ik: al mijn medestudenten zouden een scholier kunnen helpen. Studenten zitten thuis en hebben tijd over. Scholieren krijgen nu digitaal onderwijs. Dat is niet van dezelfde kwaliteit als dat ze op school les krijgen. Ondanks dat de docenten nu fantastisch werk leveren. Zo is het idee begonnen om een website te starten waarbij studenten bijles geven aan scholieren”, legt Sander uit.

De student wil benadrukken dat hij het platform niet in zijn eentje heeft opgericht. „Vanaf maandagochtend, de eerste dag dat alle scholen dicht gingen, hebben we met een alsmaar uitbreidend team hard gewerkt om deze website op te zetten.”

„We doen dit om alle scholieren te helpen. Ook leerlingen die geen vermogende ouders hebben. Het kost niks voor degenen die het niet kunnen betalen. Anders is het vijf euro per uur”, vertelt Sander. „Het is mooi als we elkaar in deze tijd kunnen helpen.” Afgelopen week hebben zo’n 900 studenten zich aangemeld. Dat deden ze door een formulier in te vullen. Daarop wordt bijvoorbeeld gevraagd naar het opleidingsniveau en welke cijfers je destijds voor de eindexamens haalde. „Zo kunnen wij de beste koppelingen maken met scholieren”, vertelt Sander. „Het liefste hadden we een intake gedaan met een student om de kwaliteit te waarborgen. Maar om dit op grote schaal en binnen een paar weken op te zetten – daar kun je niet aan beginnen.”

Dat het platform zo groot zou worden had Sander niet verwacht. „Wel gehoopt. Je probeert het wel op te zetten met dit scenario in je achterhoofd, maar je gelooft niet dat het gaat lukken. En toch begin je ermee.”

Verschillende onderwijsorganisaties werken mee met studentenvoorscholieren.nl. Uitgeverij ThiemeMeulenhoff stelt bijvoorbeeld examenbundels beschikbaar. „En het ministerie van Onderwijs geeft ons geld, om de kosten te dekken. De andere organisatoren en ik krijgen er geen geld voor. We hebben iemand in dienst genomen die een leidende functie heeft en die daar wel een studentensalaris voor ontvangt.”

Scholieren en studenten kunnen zich aanmelden via de website studentenvoorscholieren.nl.