In de aula staan dinsdagochtend twee rijen studenten strak in het gelid. Een menselijke muur, gehuld in het zwart. De studenten dragen dezelfde kisten, broeken en vesten. ”Bewaken & Beveiligen”, staat er op het bovenstuk. Dat is de mbo-opleiding die het Hoornbeeck in Gouda en Rotterdam sinds september aanbiedt op niveau 2 en 3. „We denken dat deze opleiding een opstapje is richting uniformberoepen, zoals de politie en de Koninklijke Marechaussee”, vertelt docent Dirk Kroon. Hij werkte eerder negen jaar bij de marechaussee.
Vanuit hun ooghoeken volgen de kersverse studenten de bewegingen van de grote marechausseebaas Van den Brink die voorbijloopt. Hij komt vertellen over zijn organisatie. Daarna onthult hij de spiksplinternieuwe hindernisbaan die achter de school is aangelegd. Enkele beveiligers in opleiding hebben zichtbaar moeite een glimlach tijdens dit officiële moment te onderdrukken. „Linkerrij invoegen”, commandeert een docent, eveneens in uniform. De linkerrij draait een kwartslag en marcheert naar de witte stoelen die klaarstaan in de aula. De studenten trekken de vesten uit en leggen die onder de stoel. Als ook de rechterrij bij de stoelen staat, krijgen de studenten toestemming te gaan zitten.
Vrijheid
Commandant Van den Brink is op zijn zeventiende ook begonnen als beveiliger, vertelt hij de studenten. „Jarenlang heb ik op Schiphol paspoorten gecontroleerd.” Inmiddels is hij de hoogste baas van de Koninklijke Marechaussee. Hij legt meteen maar even uit wat marechaussees doen. „Zoals de politie zich bezighoudt met de beveiliging van de straat, houden wij ons bezig met de beveiliging van de staat. Dus we bewaken paleizen, beveiligen ambassadeurs en controleren wie ons land binnenkomt. Want iedereen moet zich in vrijheid kunnen bewegen.”
Justin Kruithof (17) uit Ridderkerk draagt graag zijn steentje bij aan de veiligheid van mensen. Het liefst in uniform.„Als ik die gasten van de marechaussee zie lopen met hun wapens, voel ik me een stuk veiliger.”
In de dertien weken dat hij de opleiding volgt, is Justin zich anders gaan gedragen, merkt hij. „De eerste week leerden we gelijk de beroepshouding. Daarmee laat je zien dat je er bent. Je handen doe je nooit in de zakken, de rug houd je recht en de kin omhoog, je benen zet je iets uit elkaar. Je straalt rust uit en bent alert.” Niet alleen op school oefent Justin zich in deze houding, ook thuis. „Ik blijf rechtop lopen en om me heen kijken. De houding moet je je eigen maken.”
Apenpak
Carlo Bulsink (17) is trots op zijn uniform. „Mijn vriendin noemde dit uniform een apenpak, maar dat leg ik naast me neer.” Na de opleiding hoopt de Bodegraver het zwarte tenue te verwisselen voor de kledij van politie of marechaussee. „Ik merk dat ik me volwassener ben gaan gedragen doordat ik in deze kleding loop. Ook knoop ik nu makkelijker een praatje aan met onbekende mensen.”
Docent Erik van Hartingsveld vindt het „een feestje” om de studenten beveiliging het vak burgerschap te geven. „Ze zijn gedisciplineerd, hebben hun boeken bij zich en worden automatisch stil als de docent iets wil zeggen.”
De Alblasserdamse Marlies van Heiningen (17) dacht eerst het leger in te gaan, later vond ze de politie leuk maar nu hoopt ze toch bewaker te worden in een gevangenis. „Deuren openen, toezicht houden op visitaties, fouilleren; het lijkt me mooi werk.”
Ze vindt het „geweldig” om in uniform te lopen. „Ik kon niet wachten tot de opleiding begon en ik deze kleren mocht aantrekken. Met een uniform straal je uit dat je mensen wilt helpen, en je voelt je ook verplicht dat te doen. Pas zag ik een oudere man met twee kleine meisjes praten. Ze waren een jaar of zes. Toen de man wegliep vroeg ik de meisjes: „Wat vroeg die man aan jullie?” Ze vertelden dat hij vroeg of ze broertjes of zusjes hadden en waar ze woonden. „Je moet oppassen dat je nooit wat over jezelf vertelt en nooit met vreemde mannen meegaat”, waarschuwde ik hen. Ik was superblij dat ik dat kon.”