Jurylid Marianne Witvliet kan de tekeningen waarderen. „De havik is knap nagetekend, met de grimmige blik van een roofvogel die zijn jongen beschermt. Er is goed gekeken naar details die belangrijk zijn, naar het verenkleed van de havik, naar zijn poten en hoe hij op het nest zit. Houtskool is niet gemakkelijk om mee te werken, je maakt snel vlekken.”
De tekening van Cillia noemt Witvliet prachtig. „Dit is onmiskenbaar een zwarte specht, ook al zie je hier niet dat zijn petje knalrood is. Je ziet hoe hij naar zijn hongerige kuiken kijkt, dat met opengesperde snavel vanuit het boomhuis op eten wacht.”
Meedoen aan de wedstrijd kan tot 20 mei. Alvast leuk om te weten; als je wilt, wordt je inzending na beoordeling opgestuurd naar alleenstaande ouderen. Wel zo leuk, in deze coronacrisis.

Tekenen tegen verveling

Dagelijks maakt Cillia Vroegindeweij (12) uit Zuidwolde een tekening. Nu ze niet naar school hoeft vanwege het coronavirus, tekent ze nog vaker dan anders. Goed tegen de verveling, vindt de eersteklasser op de middelbare gymnasiumschool Celeanum.

Het is de eerste keer dat Cillia meedoet aan een tekenwedstrijd. „Ik heb al wel vaker tekeningen gemaakt voor wedstrijden, maar die vergat ik dan op te sturen. Toen ik zag dat het Reformatorisch Dagblad een tekenwedstrijd organiseerde, stormde ik naar beneden. „Mam, ik doe mee aan een tekenwedstrijd.” Mijn moeder zei: „Dan leggen we nu eerst een envelop klaar. Zo kun je het opsturen niet vergeten.””
De tiener stuurde twee potloodtekeningen op; een zwarte specht en een paard. Het paard vindt ze het best gelukt. „Dat is ook logisch, want paarden teken ik heel vaak. Van een vriendin leerde ik hoe ik de vorm van een hoofd kan maken. Eerst teken ik een grote cirkel. Daaronder een iets kleinere. Vanaf de zijkanten van het bovenste rondje teken ik een lijn naar de zijkant van het rondje daaronder. De lijnen moeten dan wat krommer en zo krijg je de contouren.”
Cillia is blij dat haar tekening na afloop van de wedstrijd naar een alleenstaande oudere wordt opgestuurd. „Normaal stuur ik mijn oma regelmatig een tekening, maar het is leuk als een andere oudere eens een tekening krijgt. Ik vind het zelf ook fijn om een tekening te ontvangen en ik denk dat oudere mensen, die extra eenzaam zijn door het coronavirus, het eveneens prettig zullen vinden.”

 

Natuurfan tekent elke dag

Hij wil boswachter worden en tekent bijna elke dag. David Boekee (12) uit Dirksland was een van de eerste jongeren die een tekening instuurden voor de natuurtekenwedstrijd van het Reformatorisch Dagblad.
„Veel mensen zeggen dat ik goed kan tekenen”, zegt David. „Het schijnt dat ik dingen zie die anderen niet zien. En die onopvallende dingen teken ik ook. Zo kun je op mijn houtskooltekening zien dat het licht van rechts komt. Dat zie je vooral goed op de kop en in het oog.”
De grote havik tekende David na van een tekening in het boek ”Met passie en penseel” van Hans Bulder. „Die tekening van Bulder vond ik erg mooi. Ik dacht, als ik er dan zelf een nest bij maak, sluit ik aan bij het wedstrijdthema ”Lente”. Het nest en de achtergrond ontwierp David zelf.
De jonge vogels maakte David vanuit zijn geheugen. „Op de website beleefdelente.nl van Vogelbescherming Nederland kijk ik, als ik klaar ben met mijn schoolwerk, naar nestkasten van vogels. Via een camera in die kast kun je live meekijken met de bezigheden van allerlei roofvogels.”
Niet alleen vanachter de computer, ook buiten bestudeert David roofvogels. „In het hofje van een meneer bij ons uit de kerk staat een paal met een nestkast. Daar zitten torenvalken. Samen met een vriendje ga ik daar regelmatig kijken.”
De havikschets kostte David twee à drie uur, zegt hij. Hij weet dat tekeningen die worden ingezonden naar het Reformatorisch Dagblad na afloop van de wedstrijd naar alleenstaande ouderen worden verzonden. Tenminste, als de kunstenaar het werk niet terugvraagt. David wil zijn tekening terug. „Dit is een van mijn best gelukte tekeningen ooit. Misschien hang ik het origineel wel op mijn kamer. Als ze graag een kopie van mijn tekening op de gang van het bejaardentehuis hangen, mag dat natuurlijk.”