Als het eten of drinken warm genoeg is, stopt de magentron vanzelf. Met een slim metertje kan Shahir namelijk 'zien' wat je in de magnetron stopt. Het ding bepaalt zelf hoe snel en warm het eten of drinken moet worden. Thee kun je bijvoorbeeld in één minuut tijd wel tot honderd graden verwarmen, maar vlees moet je twintig minuten lang ontdooien.
Om te bepalen hoe snel iets warm moet worden, bestudeerde Shahir allerlei soorten gerechten. Hij stopte die dan in de magnetron en keek met een hittepistool hoe warm het eten is. Hij maakte ook een ingewikkelde som waarmee hij kon uitrekenen op hoeveel graden het stuk moet worden opgewarmd. Zijn vader hielp Shahir met een bouwen van de hypermoderne magnetron.
De jongen gaat nog verder sleutelen aan zijn magnetron, meldt de website Reviewed.com. Hij wil kijken of het mogelijk is om te voorkomen dat een gerecht aanbrandt. Ook wil hij dat de magnetron gerechten waarvoor hij nog geen temperatuur en tijd voor heeft ingesteld automatisch herkent.