Waarom besteedt SGPJ deze week aandacht aan Israël?
"Omdat Israël aan alle kanten wordt bedreigd. Niet alleen door landen in het Midden-Oosten, maar tegenwoordig ook door westerse instanties. De Verenigde Naties laten geen mogelijkheid onbenut om resoluties aan te nemen tegen Israël. Die zijn in eerste instantie niet gericht op het beleid van Netanyahu, maar vooral op het delegitimeren van de staat Israël."
Welke boodschap willen jullie andere jongeren wat betreft Israël meegeven?
"Wees kritisch en blijf zelf nadenken. Slik niet alles voor zoete koek wat je in de media leest of ziet. Selectieve berichtgeving zorgt helaas maar al te vaak voor negatieve beeldvorming van het volk en de staat Israël.
Te vaak wordt gedacht dat de dominante instituties in de wereld politiek neutraal zijn. Dat is een groot misverstand. Achter de schermen hebben organisaties als de VN Veiligheidsraad en UNESCO een hele duidelijke politieke agenda. Ook de Europese Unie draagt door allerlei subsidieprogramma's en boycots bij aan het zwart maken van Israël. Aandacht voor Israël is belangrijk omdat antizionisme op termijn kan omslaan in antisemitisme."
Was de campagne ook de reden dat je in Israël was?
"Nee, eigenlijk niet. Deze trip van 8 dagen stond al maandenlang in de agenda. Mijn drie reisgenoten ken ik al sinds de middelbare school en studeren net als ik politicologie. Israël is een fascinerend land dat we een keer bezocht moesten hebben. Israël heeft een prachtige natuur, maar laat ook een botsing van allerlei culturen en religies zien. Daarnaast geeft zo'n reis een beter begrip van hoe en waar Bijbelse verhalen zich afgespeeld hebben."
De reis viel echter mooi samen met de statements die de SGPJ rond het thema wilden maken. Zo vlogde Maarten vanuit Israël.
"We willen als SGP-Jongeren onze verbondenheid met Israel tonen en laten zien waarom het belangrijk is om Israel positief te benaderen", schrijven de SGPJ'ers op hun Facebookpagina.
Wil jij regelmatig het beste van jongerensite Puntuit (voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar) op je smartphone ontvangen? Dat kan nu ook door je aan te melden bij de redactie via WhatsApp. Puntuit voegt je dan toe aan een lijst, waarna je af en toe een link naar een artikel –eentje die je gelezen/gezien moet hebben– krijgt toegestuurd.