Elk jaar gooien Nederlanders bij elkaar 700 miljoen kilo voedsel weg. Dat is omdat voedsel bedorven is, maar ook omdat de THT (ten minste houdbaar tot)-datum is verstreken, terwijl het product nog goed is.
Pos: “Wat ons betreft zet de overheid veel meer in op bewustwording, zodat consumenten zich niet blind staren op de datum op de verpakking. Zuivelproducten en eieren zijn vaak nog goed te gebruiken als het product over de datum is. Meer mensen zouden moeten weten dat je dat soort producten niet gelijk hoeft weg te gooien als de datum verstreken is.”
Om het punt kracht bij te zetten, werden pakken melk van de datum van vandaag uitgedeeld bij Den Haag Centraal, met het idee mensen bewust te maken. Pos: “We moeten ons eten meer benutten en minder verspillen. Sowieso is het niet uit te leggen dat er in sommige delen van de wereld grote voedseltekorten zijn, terwijl wij te gemakkelijk eten weggooien. Daarnaast raken we direct aan duurzaamheid en milieubewust leven.”
Het thema voedselverspilling zal ook centraal staan op de SGP-jongerendag, die de jongeren op 10 maart zullen houden in het Beatrixtheater in Utrecht. Sprekers op deze tweejaarlijkse jongerendag zijn dit keer onder andere minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Laatstgenoemde kan in ieder geval over dit onderwerp een kritische vraag tegemoetzien.
Lianne Ruitenbeek (22) uit Katwijk is voorzitter van de commissie Binnenland SGPJ:
Waarom deed je mee aan deze actie?
"Deze actie is een heel leuke manier om me in te kunnen zetten voor de SGP-jongerendag. Het thema 'Eerlijk handelen' spreekt mij erg aan en ik hoop dat veel meer mensen zich daar bewust van worden. Ik probeer de laatste tijd wel op mijn koopgedrag te letten door bijvoorbeeld te checken hoe eerlijk mijn kleding of telefoon gemaakt is, maar voedsel dat net over de datum is, gooi ik toch wat sneller weg. Deze actie is dus gelijk een goede reminder voor mijzelf!"
Waarom goed om aandacht te hebben?
"We hebben de opdracht gekregen om de aarde te bouwen en te bewaren. Goed omgaan met de aarde en met elkaar dus. Iedereen is het daarmee eens, maar de praktijk is helaas anders. Bijna 13 procent van ons voedsel verdwijnt in de afvalbak en mensen moeten hard werken voor onze kleding voor letterlijk een hongerloon, vaak ook nog eens in gevaarlijke omstandigheden. Juist als christen is het belangrijk om hier aandacht voor te hebben. En: dat kost vaak veel minder moeite dan je denkt. Hoe eerlijker je reep chocola of pak koffie, hoe lekkerder - en op je hele boodschappenlijstje scheelt het niet eens zo veel geld. Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar veel kleine druppeltjes vormen een grote."