Een Pools echtpaar valt zomer 2014 op vakantie in Portugal –voor het oog van hun zesjarige dochter en vijfjarige zoon– 80 meter naar beneden in een kloof tijdens het nemen van een zelfportret. Drie studentes poseren vorig jaar in India voor een selfie met een rijdende trein op de achtergrond. Ze schatten de snelheid van het voertuig verkeerd in en kunnen het niet meer navertellen. Twee toeristen wekken twee jaar geleden in Kenia een slapende olifant om zichzelf met het beest te fotograferen. Daarop vermorzelt de woedende olifant beide mannen onder zijn poten.

Het aantal doden door selfies bedraagt inmiddels zeker 49, becijferde het Amerikaanse weblog priceonomics.com afgelopen januari. Van de slachtoffers is 3 op de 4 man en de gemiddelde leeftijd waarop iemand omkomt door het maken van een foto van zichzelf is 21 jaar.

Het grootste risico van het nemen van het ultieme vakantiekiekje is het van grote hoogte naar beneden storten. Verdrinkingsgevaar ligt eveneens op de loer. Vorig jaar maart maakte in India een groepje jongeren een selfie in een boot. Doordat iedereen aan één kant ging staan, kapseisde het vaartuig. Zeven jongeren verdronken. Verder werden diverse selfiemakers overreden door een trein.

India is koploper als het gaat om landen waar de meeste mensen doden door selfies vallen, gevolgd door Rusland en Amerika. India stelde inmiddels „no selfie zones” in. Rusland startte vorig jaar een bewustwordingscampagne. In de Verenigde Staten sloten enkele natuurreservaten hun deuren. Het lukte maar niet om mensen ervan te weerhouden een selfie te maken met een beer op de achtergrond –een „bear selfie.”

Zelfkiekjes vormen niet alleen voor de makers een gevaar. Inmiddels legden diverse dieren het loodje omdat mensen zo nodig met hen moesten poseren. Een Bulgaarse vrouw trok maart dit jaar in Macedonië een zwaan aan zijn vleugel uit het water om zichzelf met de vogel vast te leggen. Na de sessie zagen geschokte getuigen dat het dier bewegingloos op het strand achterbleef en kort daarna doodging.

In Argentinië spoelde dit jaar een babydolfijn aan. In plaats van het dier terug te helpen in zee, gingen omstanders er een voor een mee op de foto. Niet lang daarna bezweek de dolfijn aan oververhitting. Vorige maand gebeurde min of meer hetzelfde met een haai in de Dominicaanse Republiek. Om te voorkomen dat de vis letterlijk van zich af zou bijten, duwden toeristen hem een reddingsboei in de bek.

Door de selfiedrift van toeristen moeten soms ook historische bouwwerken het ontgelden. Zo krasten vorig jaar maart in het Colosseum in Rome twee Amerikaanse vrouwen hun initialen in de muur en namen er vervolgens een selfie van. Oplettende omstanders waarschuwden daarop de politie die hen in de boeien sloeg.