Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag en jongerenkrant 7Days onder 900 jongeren. Twee derde zegt dat ze meer respect zouden moeten hebben voor hun leraren. Maar het gaat niet alleen om respect, leraren worden soms ook behoorlijk gepest.

Het CBS maakte onlangs bekend dat één op de tien leraren gepest wordt, vooral door leerlingen. In de peiling van EenVandaag en 7Days onder scholieren werd ook gevraagd waarom leerlingen nu juist die ene leraar pesten. Vaak komt dat doordat de leraar weinig gezag toont en geen orde kan houden, aldus de ondervraagden. Hierdoor daalt het respect, soms dus zelfs met pesten als gevolg.

"We zochten grenzen, die konden we niet vinden. Dus we konden steeds verder gaan", aldus een deelnemer.

Doordat leraren niet altijd de overhand hebben en duidelijke grenzen aangeven, gebeurt het soms dat de leraar zelf het mikpunt wordt van structurele pesterijen. Vaak, zo geven ondervraagden aan, worden er roddels verspreid, negeren ze de leraar of intimideren leerlingen de docent door bijvoorbeeld propjes te gooien of iets op het bord te schrijven. Ook het maken en verspreiden van foto’s of video’s van de leraar komt voor.

Een paar andere citaten uit het onderzoek:

"De leraar voor gek zetten. Foto's maken. De les verstoren. Een grote mond tegen de leraar hebben," somt een leerling op. "Ik heb meegemaakt dat leerlingen zo ver gingen met pesten en irriteren dat de lerares huilend de klas uit liep." 

"Er was een filmpje gemaakt in de klas over een blunder van een wiskundeleraar, ook werden er veel foto opgezocht van leraren die ze bijvoorbeeld op social media hebben gezet, en die werden dan uitgebreid bekeken en besproken, het waren vaak hele gênante foto’s."

"Hij werd genegeerd en we gooiden cupcakes naar zijn hoofd."

In veel gevallen, zo geven de scholieren aan, wordt het pesten niet opgelost en gaat het het hele schooljaar door. De helft van de ondervraagde scholieren geeft aan dat ze wel medelijden hadden met de gepeste leraar.