Na zijn middelbareschooltijd start Mart-Jan Paul met de studie theologie aan de Universiteit Leiden. „Daar werd Schriftkritiek volop geaccepteerd. Volgens die visie zijn de eerste Bijbelboeken pas in de tijd van de koningen geschreven en zijn ze sterk beïnvloed door opvattingen uit die tijd. Als je dat gelooft, is Genesis geen gezaghebbende openbaring van God over het begin van de wereld. Dan is het maar de vraag hoe de schepping tot stand kwam en hoe de oudste geschiedenis verliep.”
Voor Paul vormt dit de aanleiding om zich te gaan verdiepen in het ontstaan van de aarde. „Ik vormde mij een visie op het ontstaan van de wereld door gesprekken, door literatuur uit binnen- en buitenland te bestuderen, door gebed en door het zoeken naar achtergronden. Later ging ik lesgeven op de Evangelische Hogeschool in Amersfoort. Daar waren veel christenen met dit onderwerp bezig.”
Al „tientallen jaren” houdt de uitleg van het Bijbelboek Genesis prof. dr. Paul bezig. „Ik zie niet hoe de Bijbel en de evolutietheorie geloofwaardig met elkaar verenigd kunnen worden, ondanks de vele voorstellen die gedaan zijn.”
„Ik vind het belangrijk om te blijven geloven in een zesdaagse schepping”, gaat de hoogleraar verder. „Als we lezen in de eerste hoofdstukken van Genesis, lezen we daar de openbaring van God. Het is niet een verzonnen geschiedenis of een aanpassing van de Heere aan het beperkte voorstellingsvermogen van de mens. God spreekt er Zelf over (zie kader). Ook in het Nieuwe Testament komen we uitspraken tegen van de Heere Jezus en de apostelen over het begin van de wereld.”
Prof. dr. Paul is een van de sprekers tijdens de studentenconferentie van de HHJO, die over het thema ”Schevolutie” zal gaan. „Wat ik ga bespreken op de studentenconferentie hangt van de vragen van de studenten af. Ik ga in ieder geval in op de Bijbeluitleg, maar ik wil ook graag iets van de geschiedenis vertellen. Bijvoorbeeld dat de evolutietheorie al volop bekend was voordat Charles Darwin deze beschreef. Ook wil ik laten zien dat er veel vooronderstellingen zijn bij de historische wetenschappen. Met andere woorden: het gaat ook over de verhouding tussen geloof en wetenschap in het algemeen. Daar heeft iedere student mee te maken.”
Studentenconferentie
De recent verschenen boeken ”En de aarde bracht voort” van prof. G. van den Brink en ”Oorspronkelijk” van prof. M. J. Paul wakkeren de discussie over de verstrengeling van schepping en evolutie weer aan. Kan een verstrengeling van schepping en evolutie realiteit zijn? Hoe dan? Is Gods scheppend spreken inderdaad niets meer dan beeldspraak? Wat doet dat met mijn vertrouwen op de Bijbel?
Deze vragen en meer zullen behandeld worden tijdens de jaarlijkse studentenconferentie van de HHJO, die op 13 oktober plaatsvindt in Gouda.
>>hhjo.nl/activiteiten/studentenconferentie.
Bijbelteksten
„Want in zes dagen heeft de Heere den hemel en de aarde gemaakt, de zee, en alles wat daarin is, en Hij rustte ten zevenden dage; daarom zegende de Heere den sabbatdag, en heiligde denzelven” (Exodus 20:11).
„Hij zal tussen Mij en tussen de kinderen Israëls een teken in eeuwigheid zijn; dewijl de Heere in zes dagen den hemel en de aarde gemaakt en op den zevenden dag gerust en Zich verkwikt heeft” (Exodus 31:17).
Wil jij regelmatig het beste van jongerensite Puntuit (voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar) op je smartphone ontvangen? Dat kan nu ook door je aan te melden bij de redactie via WhatsApp. Puntuit voegt je dan toe aan een lijst, waarna je af en toe een link naar een artikel/video –eentje die je gelezen/gezien moet hebben– krijgt toegestuurd.