Jij bent soldaat. Wat doe je precies in het leger?
„Ik werk bij Bevoorrading en Transport. Wij regelen voedsel, munitie, brandstof en reserveonderdelen voor de troepen. Ik ben vooral verantwoordelijk voor munitie en dat vind ik het leukste onderdeel.”
Munitie, dat wil wel eens ontploffen, toch?
„Maar als het goed is niet als wij het vervoeren. Al moet je natuurlijk niet met de kisten gaan gooien.”
Waardoor besloot je bij de Koninklijke Landmacht te gaan werken?
„Dat wilde ik van jongsaf. In mijn vwo-tijd op de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn heb ik me ook georiënteerd op de burgermaatschappij. Maar er sprong voor mij geen enkele opleiding uit. In het leger ben je heel actief bezig en je gebruikt ook je hoofd. Die afwisseling vind ik leuk.”
Je bent graag sportief bezig?
„Voordat ik een jaar geleden bij de Landmacht ging werken, liep ik zes keer per week hard. Ik rende 5 kilometer in 19 minuten en 16 seconden. Dat is meer dan 15 kilometer per uur. Twee jaar geleden was ik tijdens een wedstrijd de snelste van 3000 vrouwen.”
Waarom blijf je niet lekker op je stoel zitten?
„Daar word ik lui van. Ik moet naar buiten om actieve dingen te doen. Zo hou ik mezelf gemotiveerd. Als ik sport, voel ik me goed.”
Met het werk dat jij doet, leer je tegenstanders uit te schakelen. Hoe is dat?
„Als logistieke afdeling zul je niet snel in de vuurlinie staan, maar je kunt wel in een hinderlaag lopen. We krijgen dus schietles, want als het oorlog is, moeten we onszelf zien te redden. Als iemand niet vriendelijk kijkt en een wapen bij zich heeft, moeten we ons verdedigen. Maar we schieten alleen als de dreiging hoog is.”
Ben je wel eens uitgezonden?
„Nog niet. Ik werk, als je de vier maanden opleiding niet meetelt, nog geen jaar bij de Landmacht. Maar het zal er vast van komen.”
Wat vinden vrienden en familie ervan dat jij dit werk doet?
„Mijn ouders staan er gelukkig volledig achter. En mijn vriendinnen vinden het leuk, zo horen ze andere verhalen.”
Merk je bij dit werk dat een vrouwenlichaam anders in elkaar zit dan het lichaam van een man?
„Mannen hebben over het algemeen meer kracht. Een mars lopen met volle bepakking gaat hen beter af. Maar vrouwen zijn, gemiddeld genomen, weer flexibeler en nemen een hindernisbaan soepeler.”
Wat voor type vrouw moet je zijn om bij Defensie te werken?
„Dat maakt echt niet uit. Er zijn meisjemeisjes en meer stoere figuren. Ik neig meer naar het laatste soort. Ik hou van niet zeuren, doe gewoon je ding. Ik ben niet zo’n make-uptype.”
Je woont op de kazerne in Stroe. Hoezo?
„Dat is een vrije keuze. Er zijn ook collega’s die naar huis gaan aan het einde van de dag. Ik kom alleen het weekend thuis. Militair-zijn is voor mij een manier van leven.”
Defensie wil meer vrouwen in het leger
Vrouwen kunnen prima werken bij Defensie, vertelt de organisatie al jaren. De legerleiding wil dat in de toekomst 30 procent van de medewerkers vrouw is. Nu is dat nog 17 procent. Om het vrouwenaandeel te vergroten, heeft Defensie een fikse campagne opgezet.
Mannen en vrouwen zijn gelijk, dus moet er ook een dienstplicht voor vrouwen komen, vond een meerderheid in politiek Den Haag. En dus zijn dames sinds oktober 2018 dienstplichtig. Voorheen gold de dienstplicht alleen voor mannen.
Dit betekent niet dat alle dienstplichtigen zich moeten melden op de kazerne. De opkomstplicht is in 1997 afgeschaft.
„Vrouwelijke militairen leggen makkelijker contact met lokale vrouwen dan Nederlandse mannen”, stelde voormalig opperbevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten Peter van Uhm herhaaldelijk.
Vrouwen mogen alle functies bekleden, maar de onderzeeboot is voor hen vooralsnog verboden terrein. Dit jaar gaan voor het eerst vier vrouwen die nu al bij de marine werken, deel uitmaken van de bemanning van de onderzeeboot Zr. Ms. Zeeleeuw. Het gaat om een proef.