Wat maakte catechese voor jou waardevol? 

„Samen met jongeren van mijn eigen leeftijd kwam ik naar catechisatie. Dat was een moment in de week om samen serieus over het geloof te praten. In eerdere jaren deed het geloof me niet zo veel. Als pubers waren we druk met onze eigen zoektocht en zelfbeeld. Ik had vooral zin in catechisatie omdat we elkaar als jongeren daar ontmoetten.

Een docent op de middelbare school zette mij aan het denken. Tijdens de lessen van meneer Kalkman op de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem spraken we over het geloof. Ook de leerlingen die daar normaal gesproken niet mee bezig waren, deden mee.

De catecheselessen bij de hersteld hervormde dominee Kos waren heel open. We behandelden een thema en spraken daar drie kwartier over door. Hij gaf veel vrijheid om meningen te delen. Bij het ouder worden ging ik –mede daardoor– steeds meer nadenken over de vraag: „Waarom leef ik eigenlijk?””

Had je ook kunnen afhaken?

„Dominee Kos zei: „Je wordt van je twaalfde tot je achttiende voorbereid om belijdenis te doen.” We mochten dus een keuze maken tussen 18+-catechese of belijdeniscatechisatie.

Dat zette mij aan het denken. In die periode kreeg een vriendin van mij kanker en stierf. Dat gaf strijd, ik werd soms boos op God. In een jaar tijd kwamen er zo veel vragen op mij af.

Steeds dieper zag ik dat we hier op aarde niet voor altijd blijven. Ik las het boek ”Jezus onze bestemming” van Wilhelm Busch. Hij zegt in dat boek dat hoe harder je vecht om God opzij te zetten, hoe meer je merkt dat dit niet kan. Steeds meer ging ik zien dat ons leven een doel heeft. Dat wat mij overkomt, kan wellicht voor een ander iets betekenen. Hoeveel fouten ik ook maak, de Heere wist het al. Hij heeft mijn leven in Zijn hand. Al is het nog zo erg, ik mag steeds weer bij Hem terugkomen. God gaf Zijn Zoon voor zondaren.”

 

Catecheet ontmoet jongeren rondom de Bijbel

„Het raakt mij als jongeren opeens recht gaan zitten en gaan nadenken over de vraag: „Hoe word ik met God verzoend?” Henco van Ee (32) geeft als ouderling catechisatie in de hersteld hervormde gemeente van Barneveld. „Catechisatie is de plek waar jongeren vragen stellen.”

Na een aantal jaren van leidinggeven aan de 16+-jeugdvereniging werd Henco van Ee gekozen als ouderling. Zijn betrokkenheid op jongeren zette hij voort als catecheet en recent door een benoeming te aanvaarden als jeugdwerkadviseur en projectleider bij de Hersteld Hervormde Jongerenorganisatie (HHJO).

Wat vind jij waardevol aan catechisatie?
„Het is belangrijk dat jongeren een plek hebben binnen de gemeente waar ze elkaar kunnen ontmoeten rondom de Bijbel. Hoewel catechese zich in eerste instantie richt op de leer, vind ik het ook belangrijk dat er ruimte is voor persoonlijke geloofsvragen. Ook maatschappelijke zaken komen aan de orde, jongeren stellen allerlei vragen. Bijvoorbeeld over orgaandonatie.”

Wat wil je overbrengen op jongeren?
„Catechese hoort erbij voor veel jongeren, evenals de kerkgang. Daarom raakt het mij als ze gaan nadenken over wat geloof voor hen persoonlijk betekent. Het is niet alleen belangrijk wat ze aan kennis opdoen, maar dat ze persoonlijk de Heere Jezus leren kennen.

Daarbij is het belangrijk om evenwichtig te spreken over God. Zijn rechtvaardigheid dient in ons spreken in balans te zijn met de barmhartigheid. Maar ook andere eigenschappen komen aan bod, zoals Zijn alwetendheid. Dan merk je dat jongeren met vragen komen over levensleiding. De Heere staat erboven.”

Wat mag een jongere van jou verwachten?
„Ik vind het schitterend als ze na de les naar mij toekomen om te delen waar ze mee zitten. Ik ben net zo’n zondaar al zij, maar probeer hun de weg naar Christus te wijzen. Een meisje vertelde dat ze haar zondigheid ervoer, maar tegelijkertijd besefte dat haar bidden en Bijbellezen nooit genoeg zouden zijn tot verzoening. Ze merkte ook de verleiding van de wereld. In zo’n gesprek zoek ik naar Bijbelse voorbeelden. Niet wat ik persoonlijk ervaren heb is leidend, het is van belang dat we dicht bij de Schrift blijven.”