Het meisje op de foto heet Banki en was ook ontvoerd door Boko Haram.


Ze deed dat op de persconferentie afgelopen weekend tijdens het tweedaagse forum over onderwijs, Global Skills and Education Forum in Dubai.

#BringBackOurGirls

Het is volgende maand al drie jaar geleden dat militanten van Boko Haram meer dan 270 meisjes hebben ontvoerd uit het dorp Chibok in het noordoosten van Nigeria. Het lijkt aan de aandacht van de wereld te zijn ontsnapt.

In oktober vorig jaar werden nog 21 meisjes vrijgelaten, inclusief een meisje met haar baby, een gegeven dat op grote verontwaardiging kon rekenen en een nieuwe impuls gaf aan de campagne op sociale media #BringBackOurGirls. Ondertussen zijn nog steeds 195 Chibok-meisjes niet terug.

„Het enige wat wij nu willen is de wereldleiders vragen om de overgebleven meisjes terug te halen. We kunnen niet meer doen dan onze stem laten horen”, zei Sa’a. Zij kon in april 2014 ontsnappen aan de klauwen van Boko Haram door van een rijdende vrachtwagen te springen, nadat de groep haar school in de staat Borno had aangevallen en de boeken had verbrand.

Niet vergeten

Sa’a woont niet langer in Nigeria, maar studeert in de Verenigde Staten. Daar heeft ze de traumatische gebeurtenis achter zich kunnen laten. „Geen enkele student zou zoiets mogen meemaken. Elk kind moet naar school gaan. We mogen dit voorval niet vergeten tot op de dag dat het laatste meisje terug in veiligheid is. Volgende maand zijn de meisjes geen drie dagen weg, maar drie jaar. Dat is zo pijnlijk.”

Sa’a vertelt dat ze op de dag van de ontvoering onder schot werd gehouden en samen met de andere meisjes op een vrachtwagen moest klimmen. Toen die zich eenmaal in beweging had gezet, sprong zij er samen met een vriendin af. Haar vriendin raakte daarbij gewond. Dankzij de hulp van een herder konden ze veilig thuis komen.

Toeslaan

„Boko Haram slaat vaak toe in scholen of kerken”, zegt Emmanuel Ogebe, mensenrechtenadvocaat bij de organisatie Education Must Continue Initiative. Hij heeft al verschillende minderjarige slachtoffers van Boko Haram verdedigd, in Nigeria en in de VS. „In duizenden religieuze gebouwen zijn geestelijke leiders vermoord. Meer dan 600 leerkrachten hebben hetzelfde lot ondergaan”, zegt hij.

„Het is bijzonder pijnlijk wat er met de meisjes is gebeurd. Vooral omdat er van tevoren signalen waren dat de terroristen zouden toeslaan. Dat gegeven wordt ook bevestigd door het feit dat de leraren al waren gevlucht op het moment dat Boko Haram toesloeg. De overheid heeft de meisjes niet beschermd, ook al was ze op de hoogte dat er iets ging gebeuren”, zegt Ogebe.

Arts worden

Sa’a kon haar schoolcarrière weer opnemen met de hulp van het Education Must Continue Initiative. Deze organisatie heeft al 3000 kinderen opnieuw op de schoolbanken gekregen.

„Het is mijn droom om arts te worden en terug naar mijn thuisland te gaan”, zegt Sa’a. Ook Rachel, die opnieuw naar school gaat in Nigeria, wil dokter worden, al voegt ze daaraan toe dat ze momenteel vooral een hooggeplaatste militair zou willen zijn, wetende wat er is gebeurd met haar vader en haar broers.