De accounts worden beheerd door ronselaars die jongeren geld afhandig willen maken. Ze proberen hun pincode en bankpas in handen te krijgen. De politie maakt zich zorgen, want het aantal jongeren dat hierin trapt, neemt toe. Het gaat om tientallen dossiers per week.

Wat gebeurt er met je bankpas en pincode?

Ronselaars vragen jongeren of ze geld naar hun rekening mogen overmaken. Vervolgens willen je je bankpas en pincode om dit geld contant op te nemen. Ze laten een deel van het bedrag op je rekening staan, zodat jij er ook nog wat aan verdient. Lijkt het. Ondertussen hebben jongeren niet door dat ze –onbewust- onderdeel worden van een crimineel netwerk.

Waarom is dit gevaarlijk?

Als je hieraan meewerkt ben je strafbaar. Je ondersteunt namelijk criminele activiteiten als witwassen én je maakt je schuldig aan fraude. Bovendien moet je weten dat er iets niet pluis is als je zomaar je bankpas en pincode afgeeft, vindt de politie.

Als je gepakt wordt, moet je het bedrag dat via jouw rekening is gepind zelf terugbetalen. Bovendien loop je kans dat je als fraudeur geregistreerd komt te staan en een strafblad krijgt.

“Gebruik je gezonde verstand en trap er niet in, gratis geld bestaat niet”, waarschuwt de politie uitdrukkelijk.

Redacteuren van NOS gingen in op het aanbod van Instagram- en Telegramronselaars. Hier lees je wat er gebeurde.