„Wij zijn niet bang, want Kees is erbij, Kees is erbij, ja, Kees is erbij”, zingen drie van de tien roeiers. Het bootje waar ze in varen, een Schotse St. Ayles Skiff, danst op de hoge golven die een passerend vrachtschip maakte. Kees is een van de leden van de watersportvereniging uit Woudrichem die de leerlingen helpen met roeien.
De vier roeiers vormen een van de drie teams die het scheepje van Duitsland naar Nederland loodsen. De teams wisselen elkaar na een uur af. De rustende teams bevinden zich op de Terra Nova, een oud binnenvaartschip dat ter begeleiding achter de zelfgebouwde skiff aan vaart. Op het grote schip slaapt het gezelschap, de meegereisde docenten maken er maaltijden klaar en de roeiers kunnen er op adem komen.
De drukbevaren Waal is de laatste rivier die de scholieren trotseren. Vorige week vrijdag begonnen ze hun vaartocht in Altena. Het eerste deel werd per kano afgelegd, omdat het water te ondiep was voor de skiff. Bij het Duitse plaatsje Rote Mühle stapten de leerlingen aan boord van hun eigen vaartuig. Via de Ruhr, de Rijn en de Waal voeren ze van maandag tot en met deze vrijdag naar Wijk en Aalburg.
Examenuitslag
Vierdeklassers Marc de Koning en Julian Hoekman (beiden 16) hielpen mee met de bouw van de skiff. „Wij deden het profiel BWI: bouwen, wonen en interieur. Deden, want we zijn in afwachting van onze examenuitslag”, verklaart Julian. „De school vroeg begin dit jaar welke leerlingen er zin hadden om die boot te bouwen. Dat leek ons wel wat.”
Sinds januari werkten de jongens met zo’n tien medeleerlingen aan de boot. Ook als de lessen voorbij waren. Twee weken geleden was de tewaterlating. Marc: „We kregen hulp van een ervaren botenbouwer. Gelukkig maar. Zo’n boot is geen simpel bouwpakket dat je even in elkaar schuift.”
Het aantal leerlingen dat koos voor bouwen, wonen en interieur liep terug, dus dacht de school na over een actie die de opleidingsrichting in een positief daglicht zou moeten stellen. „Toen hoorden we van het idee van de watersportvereniging. Zij willen zorgen dat alle dorpen in de nieuwe gemeente Altena een eigen skiff hebben, zodat ze in een botenrace tegen elkaar zouden gaan strijden”, legt docent en projectcoördinator Henk van Noorloos uit.
Per 1 januari van dit jaar zijn de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem samengegaan; de gemeente Altena was geboren. Een botenrace moet verbroederend gaan werken. Altena heeft zijn skiff dankzij leerlingen van het Willem van Oranje als eerste af. Verschillende andere dorpen zijn nog aan het bouwen.
Zwerfafval
Naast veel plezier en gespierde armen levert het roeien ook geld op voor een goed doel: Edukans. De sportievelingen laten zich sponsoren voor deze stichting, die zorgt dat kinderen in ontwikkelingslanden naar school kunnen. „Daarnaast hebben we langs de waterkant plastic zwerfafval verzameld. Dat gaat vrijdag naar een bedrijf dat het kan recyclen. Zo zorgen we ook nog voor het milieu”, zegt Marc terwijl hij op het dek van de Terra Nova drie grote zakken vol plastic aanwijst.
Nat van het zweet roeit het derde team de skiff woensdagavond naar de haven van IJzendoorn. „Hier overnachten we, morgen gaan we weer verder”, vertelt docent Van Noorloos. Lachend: „Het slapen gaat sinds een paar nachten prima. Het is ’s avonds al snel muisstil, want iedereen is hondsmoe. Logisch; 300 kilometer roeien, wie doet hen dat na?”