De wind jankt door de straten van Katwijk aan Zee. Regen geselt het asfalt. Bezorgers van het Reformatorisch Dagblad laten zich daardoor niet op de kop zitten. „Maar fijn is het niet”, zegt Laurens-Jan ten Hove, die vanmiddag hulp krijgt van zijn broertje Jonathan.
In de Varkevisserstraat schuift hij een RD door de bus. Hij is blij dat hij een zakcentje kan verdienen. En koopt er bijvoorbeeld een computerspel van.
Ook de broers Jan (17) en Rick (15) Holstein brengen het RD bij de abonnees. Samen duwen ze zo’n honderd exemplaren door de brievenbussen. „Als het moet, dan moet het”, zegt Rick. „Het gaat om het geld natuurlijk.”
Rolletje snoep
Maandelijks kan hij vanwege zijn bezorgactiviteiten krap 100 euro op z’n rekening schrijven. Wat hij voor dat geld koopt? „Een elektrische fiets. Daarmee breng ik de kranten rond. Je zou dat niet verwachten, hè. Maar ik vind het lekker makkelijk. Het rijdt super. Je haalt zo 26 kilometer per uur.”
Af en toe krijgt hij tijdens barre weersomstandigheden iets toegestopt van RD-lezers. „Een rolletje snoep voor onderweg bijvoorbeeld.”
Bij het afhaalpunt aan de Van der Vegtstraat in Katwijk stopt Maurice van Duijn (16) een stapeltje RD’s in zijn rugzak. De wind speelt met de krantenpagina’s.
Ook een stapeltje verkiezingsbladen gaat mee in de tas van Maurice. Een man met een oranje stropdas staat groot voorop zo’n blad. ”Kees” prijkt er met koeienletters boven. Dat kan er maar een zijn.
Maurice doet niet moeilijk over de storm. In Katwijk brengt hij ruim veertig kranten rond. „Je went eraan. Die krant moet bezorgd worden. Je hebt ervoor getekend. Dan moet je het doen.” Mooi is ook dat hij lekker een frisse neus haalt.
Goed doorlopen
Verantwoordelijk voor het afhaalpunt is Leuntje Schaap. De vrouw probeert de krantenlopers ertoe te bewegen door te pakken. „Krant in de tas en weggaan. En goed doorlopen. Dan ben je zo snel mogelijk klaar natuurlijk.” Zij en haar kinderen hebben jarenlang het RD bezorgd. „Met mooi weer is het een topbaantje.”
En als het water met bakken uit de lucht komt? „Dan adviseer ik de jongelui om even te wachten. Ik hoop dat daar bij de abonnees wel begrip voor is.”
Willeke van Vught (16) uit Lisse vond het bezorgen met het stormachtige weer gisteren niet echt leuk. „Het was veel, het was moeilijk. Je moet wel. En met dit weer is dat minder leuk. Ik ben dat niet zo gewend.” Toch kregen 27 adressen in de kern Lisse hun krant in de bus.
Haar broer Peter (14) had meer geluk. „Hij moet de krant op twaalf adressen bezorgen in Lisserbroek, op het platteland en moet daar wel 8 kilometer voor fietsen. Daarom heeft mijn vader ze dit keer samen met hem met de auto bezorgd.”
Boerenland
Dat geluk had ook Christian Molenaar (17) uit Barendrecht. „Mijn broer van 21 heeft me met de auto helpen bezorgen. Bij een wijkje op het boerenland, met weinig bomen en bebouwing, merkte hij wel aan het stuur dat daar veel wind stond.”
Christian was blij met de hulp, want naast de twaalf RD-adressen had hij ook nog vijf postbussen extra die het kerkblad De Saambinder verwachtten.
Plaatsgenoot Julian de Frel ging wel zijn eigen wijk met 34 Barendrechtse adressen op de fiets af. Hij vindt de storm niet noemenswaardig. „Alleen kwam de krant een halfuur later bij het verzamelpunt. In die tijd moest ik wel opletten dat mijn fiets niet omviel.”
Rukken aan het stuur
De 11-jarige Sarah van Mourik uit Rotterdam-Zuid ging zestien adressen aan de zuidkant van de Maas af met krant en kerkorgaan. „Het ging wel”, zegt ze. „Ik kreeg wel een paar rukken aan het stuur, maar dat heb ik goed vastgehouden.”