Een vleugje romantiek plus wat drama en spanning trekt jonge lezers het meest, blijkt uit de reacties. Jongeren verslinden romans met verhalen die waargebeurd zijn of in ieder geval een historische achtergrond hebben. Arianne (17): „Gewoon, omdat ze lekker weg lezen. Het lezen geeft je rust en ontspanning.” Louise (14) las vooral meidenboeken, maar merkt dat andere boeken haar gaan trekken. „Bijvoorbeeld over geschiedenis. Je kunt dan meer leren over die tijd, het is goed voor je algemene ontwikkeling.”

„Gewoon, omdat ze lekker weg lezen. Het lezen geeft je rust en ontspanning.”

Amish

Opvallend: boeken over de amish doen het goed. Colinda (15): „Het is interessant om te lezen hoe zij leven, om je te verdiepen in een andere cultuur.”

’s Zondags komt er vaak een serieus boek uit de kast. Zoals een levensbeschrijving. Ook een klassiek theologisch werk, zoals de ”Belijdenissen van Augustinus”, wordt genoemd.

Bijna alle jongeren geven aan lezen heerlijk ontspannend te vinden. Toch speelt tijdgebrek hun parten. Zo komt Johan (21) nauwelijks toe aan het lezen van een boek. „Wel veel brokken informatie en korte stukjes.”

Joanne (15) zegt dat ze door drukte op school minder kan lezen dan ze zou willen. „Maar in het weekend lees ik sowieso vaak.” Aan de andere kant pakt ze soms dankzij school juist een boek. Voor de literatuurlijst. Maar dat voelt toch anders. „Daardoor kom je minder toe aan het ontspannend lezen”, verzucht Willianne (15).

„De meeste jongeren pakken sneller hun telefoon dan een boek.”

Telefoon

Wat qua tijdsbesteding de grote concurrent is van het boek? Arianne: „De meeste jongeren pakken sneller hun telefoon dan een boek.” En dan eerlijk: „Ik hoor ook vaak bij die categorie.” „Altijd weer die sociale media”, appt een 15-jarige jongen gek­scherend.

Ook Willianne –die heel graag leest– wijst op de moderne media. „Ik kan niet meer een hele avond ongestoord lekker lezen, want door mijn telefoon zijn er veel prikkels en ik wil toch wel weten wat voor bericht of appje er binnenkomt.” Mirthe (15): „Ik denk dat de liefde van jongeren voor boeken inderdaad afneemt, schermen zijn interessanter.”

„Een goed boek is beter dan veel onlinevrienden.”

Ondanks alle digitale prikkels zijn de meeste jongeren van mening dat boeken lezen populair blijft. Al was het maar in de vakantie of in het weekend. Fanatieke lezers zijn er ook nog genoeg, blijkt uit de reacties. Mirthe wordt een boekenwurm genoemd. Rieneke (13) doet ’s avonds geen oog dicht voordat ze een hoofdstuk uit een boek gelezen heeft. „Ik denk dat ik gewoon een beetje verslaafd ben.” Marjanne (21): „Ik kan uren achter elkaar lezen. Zelfs zo dat ik de omgeving helemaal vergeet.” Ze vervolgt met een knipoog: „Dat is natuurlijk niet altijd handig als mensen tegen je praten en je het niet eens hoort.”

Sharon (14): „Als ik mijn telefoon even aan de kant leg, merk ik dat een stukje lezen heerlijk kan zijn!” Erica (15) weet het dan ook zeker: „Een goed boek is beter dan veel onlinevrienden.”


Wil je ook weleens naar je mening gevraagd worden over een onderwerp? Meld jezelf dan aan voor de WhatsApp-lijst van Puntuit. Hoe dat gaat? App ”Puntuit AAN” naar 06-20601065. Een paar keer per week appen we interessante artikelen of video’s die alleen op puntuit.nl staan. En soms vragen we je naar jouw mening over een thema.


Column: De digitale boekrol

tekst Arinda Molenaar

De sneeuw dwarrelt neer, de kachel verspreidt warmte.

De sneeuw dwarrelt neer, de kachel verspreidt warmte. Een middagje op de bank met een boek. Genieten toch? Dit was het beeld een aantal jaren geleden. „Waarom zou ik nog lezen?” hoor ik je nu denken. Dat dacht ik ook, maar een tiental boeken verder wil ik niet anders.

Ken je die schermpjes waar je uren naar kunt turen? Als je meekijkt, zie je een stuk tekst dat haast ongemerkt verspringt naar een volgende lap. Je noemt ze e-readers. Een 65-plusser zit met een e-reader in de trein, een jongere ertegenover met een boek. De inhoud is misschien hetzelfde, de manier van lezen niet. Geen knisperend geluid van bladzijden die worden omgeslagen. Wel een bladwijzer om de volgende keer weer verder te kunnen lezen. Ga je voor de papieren variant, of toch voor de digitale boekrol van de man in de trein?

Besluit nu om een ‘ouderwets’ boek te gaan lezen en houd daarom vandaag de Facebookpagina van Puntuit in de gaten. De redactie geeft een boek weg!


Welke boeken jongeren lezen

Een lijstje met boeken die de jongeren, die via WhatsApp reageerden, aan het lezen zijn.

”Bomber” van Paul Dowswell, ”Kortsluiting” van Eeuwoud Koolmees, ”Kronkelpad” van Irma Joubert, ”Het meisje dat verdween” van Els Florijn, ”Dierbaar” van Deborah Raney, ”De violiste” van Beverly Lewis, ”Op de liefde” van Karen Kingsburry, ”Tijdgeest” van ds. P. van Ruitenburg, ”Sara, het meisje dat op transport ging” van L. van de Kamp, ”Het kromme in het levenslot” van Thomas Boston, ”Oog in Oog” van Susan May Warren, ”Zomergasten in de Duiventil” en ”Babs keuze” van Gerda Ronhaar, ”Breng me thuis” van Gabi de Ridder, ”Broze Belofte” van Wanda E. Brunstett, ”Hoe ik talent voor het leven kreeg” van Rodaan al Galidi.