De agenten vonden één nitraat, één busje pepperspray en tien lachgaspatronen. Wijkagent Becker spreekt in een Facebookbericht van een minimale vangst. „We weten dat er gehandeld wordt in vuurwerk op scholen. Ik ben blij dat het, ondanks de signalen, meevalt op het Pieter Zandt.”

De scholengemeenschap schakelde de politie in na signalen van over mogelijke handel in (illegaal) vuurwerk, vertelt locatiedirecteur Kees van Eckeveld. Zowel docenten als leerlingen kwamen met die verhalen. „Gelukkig lopen hier veel welwillende leerlingen rond, die zich zorgen maken over vuurwerk. Soms melden ze dat.”

De school vroeg in eerste instantie om een speurhond, maar dat lukte niet. „Dan was de pakkans wel groter geweest”, denkt Van Eckeveld. „We hebben nu geen garantie dat er niets in een broodtrommel, binnenzak of rugtas zat.”

Desondanks is hij tevreden over de actie. „Woensdag reden ineens vijf politieauto’s het schoolplein op, waar tien agenten uit sprongen die vervolgens meer dan 1900 kluisjes doorzochten. Daar gaat een signaalfunctie vanuit: we laten zien dat dit onze aandacht heeft en dat we zelfs de politie zover krijgen om mee te werken. We willen niet even lekker leerlingen pakken, maar hen aan het denken zetten. Misschien worden jongeren die in het verleden in vuurwerk handelden dan niet gestraft, maar als zij voortaan andere keuzes maken, zijn wij blij.”

Van Eckeveld hoorde van collega’s dat jongeren erg onder de indruk waren. Ook van ouders kreeg hij positieve reacties: „Goed gedaan, de politieactie was het onderwerp van gesprek aan tafel.”

Van Eckeveld heeft er vaker over gedacht de politie in te schakelen, in navolging van het Almere College twee jaar geleden. „Nu de signalen kwamen wilden we een daad stellen.” De Kampense school houdt verder streng toezicht op vuurwerkoverlast. „Als we een knal horen, bekijken we de meteen de camerabeelden. De pakkans is dus groot. En de leerlingen weten: je gaat onverbiddelijk naar bureau Halt.”