Santa Maria, madre de Dios, ruega por nosotros, pecadores. Santa Maria, madre de Dios, ruega por nosotros, pecadores.” Steeds opnieuw klinkt dit gebed door de straten van Portoviejo. Er is iemand overleden, daarom klinkt onophoudelijk het Santa Maria. „Heilige Maria, moeder van God, bid voor ons, zondaars.” Maria wordt vereerd.

Juist in de Latijns-Amerikaanse cultuur is de Mariaverering erg belangrijk. „Dat is begonnen bij Mexico-stad, zo’n 450 jaar geleden. Maria zou toen als een indiaanse hemelkoningin verschenen zijn aan een arme indiaanse jongen, Juan Diego. Ze presenteerde zich daar als de altijd maagdelijke Maria, de moeder van de ware God.

Ze zou gezegd hebben: „Ik verlang vurig dat er op deze plaats een tempel wordt gebouwd zodat ik daarin aanwezig kan zijn. Zodat ik al mijn liefde, medelijden, hulp en verdediging kan geven, want ik ben uw allervroomste moeder om uw klachten te horen en al uw ellende, pijn en lijden te genezen.””

Begrip

„Het verschil tussen rijk en arm is erg groot in Latijns-Amerika en er is altijd sprake geweest van onderdrukking”, legt Van Olst uit. „In die culturele omstandigheden is Maria de begrijpende moeder die het opneemt voor de arme. Zij is degene die begrip heeft voor pijn en verdriet. De vrouwen lossen de problemen voor de mannen op. De onderdrukte indiaan herkent zich daarom in Maria.”

Van Olst staart voor zich uit. „Toen ik nog in Ecuador woonde, lag ik ’s nachts soms wakker omdat het Santa Maria uren achtereen door een microfoon opgedreund werd. Het zette me aan het denken en het greep me aan dat ze Maria de moeder van God noemen. Ze een soort goddelijk figuur geworden. Een eenvoudig, zestienjarig meisje dat zelf beleed dat Christus haar Verlosser is, wordt een vrouwelijks godheid.”

Gewoonten

Hoe breek je door deze cultuur heen en wat gebeurt er met mensen die tot bekering komen? Van Olst: „Maria was in het verleden van de gemeenteleden in onze zendingsgemeente soms een hoofd-, soms een randfiguur. Toen ze tot geloof kwamen, viel ook de verering voor Maria weg. Toch zorgde dit niet voor een leegte in hun leven: Christus vulde die op.”

Tegelijkertijd zijn oude gewoonten soms moeilijk af te leren voor deze gemeenteleden, zoals een kruisje slaan of bidden tot Maria. „Dat maakte ikzelf ook eens mee op de zendingspost. Plotseling begon iemand per ongeluk tot Maria te bidden in plaats van tot God. Dat moet je corrigeren. Er is alleen behoud door Hem. Al het andere moet wijken. Dat geldt voor de mensen in Ecuador, maar ook in Nederland.”

Hoe we als westerse christenen tegen Maria aan moeten kijken? „Maria is een voorbeeld in haar geloofsvertrouwen, een voorbeeld van geloof en genade. Op het zendingsveld las ik vaak de Lofzang van Maria: „Mijn ziel maakt groot den Heere; En mijn geest verheugt zich in God, mijn Zaligmaker” (Luk. 1:46, 47). Ook zij had Christus nodig. Ze wijst niet naar zichzelf, maar naar Hem, als haar Zaligmaker.”


Peter van Olst: „Maria is een voorbeeld in haar geloofsvertrouwen. We mogen haar in gedachten houden als voorbeeld van geloof en genade.”


Wil jij regelmatig het beste van jongerensite Puntuit (voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar) op je smartphone ontvangen? Dat kan nu ook door je aan te melden bij de redactie via WhatsApp. Puntuit voegt je dan toe aan een lijst, waarna je af en toe een link naar een artikel –eentje die je gelezen/gezien moet hebben– krijgt toegestuurd.