[youtube]
„Zorg dat jij vandaag antwoord krijgt op de vraag: ”Wie is de baas?”” opende dagvoorzitter Frank van Putten het evenement. Dat antwoord kwam luttele minuten later al, toen SGP-jongerenvoorzitter Jan-Willem Kranendonk het eerste vers van psalm 99 liet zingen: „God, de Heer’, regeert.” Bij de huidige generatie wereldleiders „ontbreekt het ontzag voor Gods macht vaak”, stelde hij. „Wie van hen looft publiekelijk Gods Naam? Toch staat Hij boven hen.”
In het sterk geseculariseerde Europa speelt religie niet of nauwelijks een rol in politieke besluitvorming, schetste oud-NAVO-chef De Hoop Scheffer later op de dag.
In andere delen van de wereld is dat heel anders. Wie op internationaal niveau bij politieke besluitvorming betrokken is, moet zich dus verdiepen in het geloof van de mensen met wie hij zakendoet, stelde hij. Dat deed De Hoop Scheffer zelf ook, toen hij nog NAVO-baas en minister van Buitenlandse Zaken was: „Als religieus mens heb ik altijd geprobeerd me in te leven in wat onder meer moslims, hindoes en confucianisten beweegt.”
„Kwam ik binnen, zei ze: „Schoenen poetsen is jouw taak.”
De Hoop Scheffer schetste hoe het is om als een van de groten der aarde door het leven te gaan: „Je leeft in een bubbel. Er staat een helikopter voor je klaar, een vliegtuig. En vijftien mensen die de hele dag vragen: Is alles naar wens?” Thuis komen bij zijn vrouw werkte altijd ontnuchterend: „Kwam ik binnen, zei ze: „Schoenen poetsen is jouw taak.”” Waar hij maar mee wilde zeggen: „Je moet een gezin en een vrouw hebben die je af en toe met beide benen weer op de grond zetten. Die zeggen: „Doe normaal, de zon gaat niet voor jou op.””
Zijn verre opvolger, huidig minister van Buitenlandse Zaken Koenders, kwam in het niet-uitgesproken maar wel gepubliceerde deel van zijn speech terug op de vraag wie nu de baas is. „Mijn antwoord: in de wereld van morgen in niemand als enige de baas. De wereld van morgen is multipolair.”
Zowel China als Europa weet dat het het wereldtoneel nooit zal domineren zoals de VS dat korte tijd konden doen „Zo’n bevoorrechte positie is voor geen enkel land meer weggelegd.”
De wetenschap dat niemand de baas is, schept volgens Koenders ook een gezamenlijk belang: „Nu er geen hypermacht is die andere landen de wet voorschrijft, hebben China en Europa allebei baat bij een wereldorde die stoelt op heldere regels. Over handel, veiligheid en mensenrechten. Door te investeren in Europese samenwerking kunnen we zorgen dat die wereldwijde regels zo veel mogelijk overeenkomen met onze waarden en belangen.”
In China, schetste Koenders tijdens de jongerendag, „intensiveert” de strijd om de vrijheid van religie. De heersende communistische partij baseert zich op het confucianisme; steeds meer Chinezen laten zich daardoor niet tegenhouden en bekeren zich bijvoorbeeld tot het christendom.
Voor zijn niet-aflatende strijd voor vervolgde christenen in China en overal ter wereld, ontving oprichter Anne van der Bijl van Open Doors zaterdag de Oranje Bovenprijs. Hij riep de SGP-jongeren op om te laten zien wie er echt de baas is in de wereld: „Wees getuige van Hem Die de naaste liefheeft.” Van der Bijl zei verder dat jongeren „echt” moeten zijn en geen „chocoladesoldaatjes van Christus, die smelten als de strijd hevig wordt.”
In een meditatie zei ds. A. A. F. van de Weg, verwijzend naar Hebreeën 2, dat wij nu nog niet altijd zien dat God alle dingen onderworpen zijn. Toch is dat wel zo, betoogde de hersteld hervormde predikant uit Abbenbroek. „De Engelsen zeggen: „History is His story.” De geschiedenis is Zijn verhaal, Hij schrijft die.”
Het geloof ziet boven de geschiedenis Gods troon
Het geloof, citeerde hij dr. W. Aalders, „ziet boven de geschiedenis Gods troon. Die troon is de garantie dat de geschiedenis niet zinloos is, maar dat het gaat naar de voleinding van alle dingen.”
„Gods Woord biedt houvast”, besloot bestuurslid Martin Holleman van de SGP-jongeren de dag. „Dat Woord biedt écht antwoord op de vraag: Wie is de baas?”