Stokje voor boerkini
De burgemeester van het Zuid-Franse Les Pennes-Mirabeau wil een ‘boerkinidag’ in een plaatselijk waterpark verbieden. De organisatoren spreken van een aanval op de godsdienstvrijheid, meldt de Franse nieuwszender BFM TV.
Smile 13 wilde het Speed Waterpark, dat volgende maand is gesloten, dan voor een dagje openstellen voor moslima’s in lichaamsverhullende kleding en hun kinderen. Burgemeester Michel Amiel wil daar een stokje voor steken en overweegt aan te voeren dat de openbare orde in het geding is.
Het rechts-populistische Front National en de conservatieve Republikeinen hebben partij gekozen voor Amiel. (Bron: ANP)


Monumentale cannabis
De Griekse politie heeft vandaag een gezin opgepakt dat zo’n 350 voorwerpen uit de oudheid bewaarde in een huis in Grevena. Het gaat volgens de krant Kathimerini onder meer om vazen, juwelen en munten die in sommige gevallen duizenden jaren oud zijn.
Agenten ontdekten bij een inval in de woning ook achttien cannabisplanten en een kilo onverwerkte cannabis. De drie bewoners zijn aangehouden. (Bron: ANP)


Twee ton als fooitje
Een Chinese vrouw krijgt een schadevergoeding van omgerekend 233.000 euro. Dat lijkt een fors bedrag, maar voor 13 jaar onterechte gevangenisstraf is het heel laag.
Qian Renfeng was volgens staatspersbureau Xinhua gedwongen om te bekennen dat ze kinderen had vergiftigd. De vrouw werkte in een kleuterschool waar een kind overleed aan voedselvergiftiging. Twee andere kinderen werden ziek. Qian bekende onder druk dat ze rattengif in het eten had gemengd.
Toen de autoriteiten nogmaals naar de zaak keken, bleek dat er nauwelijks bewijs was tegen de vrouw. De rechter besloot haar daarop vrij te laten. De vrouw eiste een schadevergoeding van bijna 1,3 miljoen euro, maar moet genoegen nemen met een fooi van 2,3 ton. (Bron: ANP)


Kafka naar bibliotheek
Een Israëlische familie moet manuscripten van de schrijver Franz Kafka afstaan aan de nationale bibliotheek. Dat heeft het Hooggerechtshof bepaald.
De National Library is volgens de rechter „de gewenste locatie” voor de onuitgegeven schat. De bibliotheek wil de handschriften toegankelijk maken.
De beslissing maakt een einde aan een jarenlange ‘kafkaëske’ rechtszaak. Twee lagere rechtbanken deden eerder al dezelfde uitspraak.
Eva Hoffes moeder was secretaresse van Kafka-vertrouweling Max Brod, die Kafka’s werk na diens dood beheerde en publiceerde. Volgens de familie was zij rechtmatig in bezit van de manuscripten. (Bron: AP)