Ten aanval! In het Midden-Chinese dorp Hanhejing vlogen twee schapen elkaar deze week flink in de haren. Ze waren niet de enige: er deden meer dan veertig dieren mee aan de traditionele gevechten.
La Plagne Anders
Een Belgische buschauffeur had één taak: ongeveer vijftig mensen veilig naar La Plagne brengen, een skioord in de Franse Alpen. Deel één lukte, de mensen kwamen veilig aan. Maar niet waar ze wilden zijn. De chauffeur had namelijk een ander La Plagne gekozen in zijn navigatiesysteem. Nietsvermoedend reed hij naar de Pyreneeën, ten zuiden van Toulouse.
Dat meldden Belgische media maandag. De vakantiegangers kwamen zondag alsnog aan op hun bestemming in de Alpen, 24 uur later dan gepland en na 1200 kilometer omrijden. Toch konden ze er de humor wel van inzien. „Net de Middellandse Zee en Carcassonne gezien”, schreef een van hen laconiek op Twitter.
De reis was georganiseerd door radiozender Studio Brussel. (Bron: ANP)
Duur grapje
Twee Amerikaanse toeristen zijn aangeklaagd in Italië omdat ze hun namen in het Colosseum hebben gekerfd. Dat heeft de Italiaanse politie bekendgemaakt. Het gaat om twee vrouwen van 21 en 25.
De vrouwen werden zaterdag in Rome betrapt toen ze hun voornamen in een muur in een van de hogere gedeelten van het Colosseum krasten. Ze zijn voorlopig op vrije voeten gesteld, maar worden vervolgd voor het ernstig beschadigen van een monument.
Volgens de Italiaanse politie hebben de dames hun excuses aangeboden, maar daarmee is de kous niet af. „Ze hebben hun namen in eeuwenoude stenen gekrast. Het is niet als schrijven met een pen, waarbij het later kan worden schoongemaakt.”
Het is niet de eerste keer dat het Colosseum het slachtoffer wordt van vandalen. In november kraste een Russische toerist zijn initialen in de stenen. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en een boete van 20.000 euro. (Bron: AP)
Oorlogslening afgelost
Bijna honderd jaar na dato heeft Groot-Brittannië de staatslening voor de financiering van de Eerste Wereldoorlog afgelost. Minister van Financiën George Osborne loste de 1,9 miljard pond (2,6 miljard euro) maandag af.
De toenmalige premier David Lloyd George schreef de zogeheten Oorlogslening in 1917 uit tegen een rente van 5 procent. De schuld vertegenwoordigde in eerste instantie de helft van de Britse staatsschuld, totdat de minister van Financiën in 1932, de latere premier Chamberlain, het staatsfonds omzette naar een lening met een rente van 3,5 procent.
Maar liefst 120.000 mensen tekenden in 1933 in op het staatsfonds, vaak voor kleine bedragen als 1000 of zelfs maar 100 pond.
Groot-Brittannië heeft in de loop der jaren circa 5,5 miljard pond aan rente over de staatslening uitbetaald. Door de lage rentestand vervangt de regering leningen door nieuwe met gunstiger rentetarieven. Sommige leningen gaan terug tot de achttiende eeuw. (Bron: ANP)