Als politiek secretaris van de landelijke SGP-jongeren zat Maarten in de commissie die de jongerendag voorbereidde. „Met een commissie van zestien man hebben we de jongerendag op touw gezet. Binnen die commissie was ik verantwoordelijk voor het samenstellen van het programma.”

Maarten denkt dat het thema van de jongerendag, ”Eerlijk handelen”, ook jongeren aangaat. „Consumeren doen we namelijk allemaal. Jongeren kunnen het verschil maken door bewust te kiezen voor duurzame en eerlijke producten.”

De SGPJ’er probeert zelf ook zijn steentje bij te dragen aan een eerlijker en duurzamer wereld. „Hoe? Door de keuzes die ik maak in de supermarkt. En ik zorg dat ik zo weinig mogelijk voedsel hoef weg te gooien. Als eten en drinken over de datum is, kun je het vaak nog prima gebruiken.”

De senioren van de SGP mogen best een stapje harder lopen als het gaat om duurzame handel. „Oudere generaties leggen zich wellicht eerder neer bij de realiteit. Maar we moeten het er niet bij laten zitten. Sta op voor je principes! Onrecht is vaak het gevolg van menselijke keuzes, en is dus te voorkomen en te bestrijden. Wat dat betreft kunnen veel ouderen wel een voorbeeld nemen aan het idealisme van jongeren.”

Het aanpakken van uitbuiting, slavernij en andere vormen van onrecht moet volgens Maarten prioriteit krijgen. „Eigen belangen gaan vaak boven principes. Dat is lokaal zo, maar ook internationaal. De welvaart in de wereld is ongelijk verdeeld, dat is een feit. Maar die ongelijkheid wordt alsmaar groter en gaat steeds vaker ten koste van de allerarmsten in de wereld.”

Als een soort uitsmijter hoopt Maarten tijdens de SGP-jongerendag een statement uit te spreken. De kern van zijn betoog: „Iedereen heeft een verantwoordelijkheid in het voorkomen en bestrijden van schrijnende gevallen van onrecht in de wereld.”
Puntuit is er zaterdag met de camera bij op de SGP-jongerendag. Check maandag de video op puntuit.nl!


Prentenboek over 100 jaar SGP

Tijdens de SGP-jongerendag zal een prentenboek worden gepresenteerd over het 100-jarig bestaan van de SGP. „Al bij de start van de voorbereidingen van het jubileum in 2014 hebben de SGP-jongeren aangegeven iets te willen maken voor de jongste doelgroep binnen de partij. Het idee van een kinderboek was toen al snel geboren. Het moest beeldend zijn”, vertelt SGPJ-beleidsadviseur Niek Bakker en auteur van het boekje.

De grootste klus was het maken van de illustraties. Dat heeft Harm Averesch (16) uit Gorinchem voor zijn rekening genomen. „Als illustrator was ik verantwoordelijk voor het maken van veertien tekeningen die pasten bij de zeven lijsttrekkers die de SGP in de afgelopen eeuw heeft gehad. Diverse thema’s kwamen daarbij aan bod, zoals de Watersnoodramp en het debat rondom euthanasie.”

Harm voelt zich vereerd dat hij door de SGP-jongeren is gevraagd de illustraties te maken. „Tekenen doe ik al sinds mijn kleutertijd en is dan ook mijn grootste hobby. Alle illustraties maakte ik digitaal op een tekentablet. Dit werkt snel en fouten kunnen weer eenvoudig worden teruggedraaid. Natuurlijk is er veel tijd en werk gaan zitten in dit project, maar dat had ik van tevoren al wel verwacht. Lastig vond ik dat ik behoorlijk vrij werd gelaten. Hierdoor kostte het veel tijd om te beslissen wat en hoe ik zou tekenen.”

Het prentenboek moet het verhaal van de 100-jarige SGP schetsen, vertelt Niek. „Met het boekje willen we historisch besef creëren en de boodschap is uiteindelijk: Gods trouw. Daardoor heeft de partij al die jaren haar werk kunnen doen. De fractievoorzitters hoeven niet zo nodig op een voetstuk. Maar ze hoefden niet in eigen kracht op de bres.”