Een conga is een trommel. „Maar geen normale”, ervaart Nathan Lindeman (10) uit Woerden. „Het geluid dat een conga maakt, is veel mooier. Mijn instrument maakt een diep geluid, donkerder dan dat van een trommel. Congageluid gaat dwars door je heen. En met donkere tonen klinkt een ritme het beste, vind ik. En ja, de buren vinden het prima dat ik trommel.”
De modelbouwer en vogelspinverzorger legt uit hoe zijn instrument geluid kan maken. „Als ik met de stok op het strakgespannen geitenvel sla, gaat het vel trillen. Die trillingen maken geluid. Via de onderkant van de trommel komt het geluid eruit. Hoe groter de conga is, hoe donkerder het geluid dat uit de trommel komt.” De leerling uit groep 6 van de Jan de Bakkerschool koos in de muziekwinkel daarom voor een grote conga.
Hoe donker de trommel klinkt, hangt ook af van de plek waar Nathan op het dierenvel slaat. „Hoe meer ik in het midden sla, hoe zwaarder de toon. Als ik aan de zijkant sla, is de toon dus hoger.”
Bach
De muzikant wilde graag een trommelinstrument spelen nadat hij het Weihnachtsoratorium van de componist Bach hoorde. „Dat muziekstuk begint met roffelende pauken. Ik vond dat zo blij klinken. Ik dacht: dat wil ik ook. Mijn moeder vertelde dat pauken best duur zijn. Ze zei: Laten we de conga eens proberen. Dus die bestelden we. En het is inderdaad een prachtig instrument.”
Nathan speelt nu een halfjaar en zit niet op les. Daar heeft hij ook geen behoefte aan. „Ik vind het leuk om mezelf dingen aan te leren. Soms speel ik met muziek mee. Andere keren verzin ik zelf een ritme. Dat kan allemaal, want conga spelen is best makkelijk. Zo hoef je geen noten te leren, want een conga maakt maar één toon. Als je wat ritmes weet en je hebt de behendigheid om te slaan, kun je spelen. Door te oefenen kun je beter worden.”
Groep 6 en 7 van de Jan de Bakkerschool in Woerden mochten al eens genieten van Nathans spel. „Ik speelde de vijfde symfonie van Beethoven mee met muziek. Mijn klasgenoten vonden dat heel mooi.”
Gedachten
Thuis speelt Nathan graag als zijn hoofd vol zit met gedachten en dromen. Het liefst slaat hij zo hard en snel hij kan. „Roffelen” noemt hij dat. „Zo raak ik mijn energie kwijt en wordt mijn hoofd leger. Ik weet niet hoe het kan dat dat soms zo vol zit. Gelukkig weet ik wel hoe ik weer ruimte in mijn hoofd kan maken.”
Nathan wil later graag het leger in. „Bij de marinierskapel van de Koninklijke Marine kun je ook een instrument kiezen. Maar ik weet niet of me dat wat lijkt. Ik denk dat ik liever een gevechtsfunctie ga doen.”
Hoe werkt een conga?
Meestal wordt de conga met de handen bespeeld. Uit de Cubaanse trommel kun je verschillende klanken halen. Muzikanten leren drie basisklanken; de bastoon, de open toon en de slap. De bas maak je met de palm van je hand. Je gebruikt de hele onderarm en laat de palm van je hand vallen op het vel. De open toon is het moeilijkst om te spelen. Je moet zo veel en diep mogelijk contact maken met het vel. Alle vingers moeten over de hele lengte op hetzelfde moment het vel raken. Bij de slap maak je een zo hoog mogelijke klank. Dit doe je door zo min mogelijk contact met het vel te maken. Eigenlijk raken alleen je vingertoppen het vel.
4 minuten leestijdAls Nathan op zijn trommel slaat, voelt hij zich vrolijk. Het liefst roffelt hij zo hard en snel als hij kan. Soms piept het puntje van zijn tong naar buiten.