Marieke Griffioen haakt in op het weer. „Buiten is het wel wat koud, maar binnen is het wat behaaglijker”, stelt de jeugdwerkadviseur bij het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) in haar hartverwarmende welkomstwoord. In haar toespraak benadrukt ze dat het thema ”Het kruis van Christus” cruciaal en van levensbelang is. Dat blijkt algauw als het Bijbelhoofdstuk wordt gelezen en het videofragment van Rachel Barkey wordt vertoond. Rachel getuigt van de waarde van het kruis. Wetend dat zij nog enkele weken te leven heeft. Het is duidelijk dat deze jeugdappeldag niet louter fun zal zijn –hoe gezellig LCJ-bijeenkomsten met een serieus onderwerp ook mogen zijn.

Jongeren zijn ontroerd als de landelijke LCJ-actie ”Liefhebben op afstand” voor Burkina Faso wordt afgesloten. Meer dan 90.000 euro is er opgehaald. Woord en Daadbestuurslid Rina Molenaar –net terug uit Afrika– toont videoclips waarin mensen uit Burkina Faso de groeten overbrengen en op grappige wijze, soms met tranen in de ogen en gebroken stem, de LCJ-jongeren laten weten hoe dankbaar ze zijn en hoezeer ze de „liefde en het gebed op afstand” voelden.

„Kruisdragen wordt dragelijk als je Jezus navolgt”

Aline Luijk woont in Scherpenzeel en werkt in een instelling voor gehandicapte kinderen. Vandaag schenkt ze koffie voor de bezoekers van de LCJ-dag. Het thema ”Het kruis van Christus” sprak haar wel aan. „Op zo’n dag komt het kruis wel heel dichtbij.”

Wat betekent het kruis voor jou persoonlijk?
„Ik vind het moeilijk daar zo op te antwoorden. Wel hoop ik voor mezelf dat het beleving mag zijn.”
Waarom ben je op het LCJ-jeugdappel?
„Ik vind het belangrijk andere jongeren te ontmoeten en samen te brainstormen over je persoonlijke vragen en wat de Bijbel te zeggen heeft.”
Wat neem je nu mee van zo’n dag?
„In een van de workshops ging het over het verschil tussen het hebben van een kruis en het kruisdragen achter Jezus aan. Het maakt uit of je alleen een kruis hebt, of mag weten dat je dat kruis achter Christus aan draagt. Want dan wordt het draaglijk.”

„Zo’n dag als vandaag wil je vasthouden”

Janienke Lagemaat uit Veenendaal studeert verpleegkunde aan het Hoornbeeck College in Amersfoort. Al vanaf haar twaalfde is ze betrokken bij het LCJ. Vandaar ook dat ze deze dag koeken uitdeelt aan de bezoekers.

Hoe heb jij het jeugdappel 2017 beleefd?
„Ik vind het fijn met zo veel jongeren samen te zijn. Ik volgde een workshop over het kruisdragen in relatie met het vertrouwen op God. Dat sprak mij wel aan.”
Wat neem je daarvan mee?
„Op zo’n dag word je weer opgetild. Ik zou het wel willen vasthouden, maar meestal glijdt zo’n mooie dag weer snel weg, als je bijvoorbeeld op maandag weer terug bent in de sleur van het leven.”

„Zonder Luther was er geen kerkelijk jeugdwerk geweest”

Daan Otterspeer staat met een geel hesje in de koude wind de slagbomen van het parkeerterrein te bedienen. Hij is eerstejaarsstudent theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Sinds twee jaar gaat hij naar de jeugdvereniging van de cgk in Renswoude. Hij vindt het gebouw van de Levend Evangelie Gemeente een geschikte locatie. In de grote zaal hangt een groot verlicht kruis. Juist op een jeugdappeldag dat als thema ”Het kruis van Christus” is dat best wel mooi, zo vindt hij. 

Waarom kom je hier?
„Ik vind het waardevol om met jongeren samen te zijn die hetzelfde beleven. Dat versterkt je in je geloof. Dat kwam ook in de workshop aan de orde, namelijk hoe dat zicht op het kruis te behouden. Het is goed je af te vragen: „Hoe onderhoud ik de band met het kruis?” Vaak heb ik het erg druk. Het leven gaat maar door, en dan is het goed om de tijd te nemen en je af te vragen wat het geloof betekent.”
In een toespraak werd Luther aangehaald, hoe voor hem de poort van het paradijs openging. Wat heb je met Luther en de Reformatieherdenking?
„Uiteraard weet ik hoe belangrijk Luther en de hervorming zijn. Zonder Luther was er nooit kerkelijk jeugdwerk zoals van het LCJ geweest. Iedere christen leert net als Luther wel iets van die machteloosheid kennen om jezelf te verlossen.”