Achter de grafstenen namen driehonderd mensen plaats om zo de gestorvenen symbolisch een gezicht te geven. 

Ereveld Vol Leven, zoals het project heet, is geïntroduceerd door de Oorlogsgravenstichting. Doordat tijdens de herdenking achter de graven veelal jonge mensen stonden, kwamen de gesneuvelde militairen en omgekomen burgers symbolisch tot leven. De persoon achter de grafsteen was even oud als het slachtoffer was dat in het graf ligt.

„Op deze manier hopen we dat mensen zien en beleven hoeveel levens er verloren zijn gegaan en hoe jong die mensen waren. Het is toch echt anders als je uitrekent dat iemand 25 jaar was, dan dat je ziet dat iemand 25 jaar is”, liet directeur Gel Flieringa van de Oorlogsgravenstichting eerder weten.

Scholieren
Vorig jaar is met honderd personen het project Ereveld Vol Leven voor het eerst georganiseerd. Dat gebeurde zonder pers en publiek. „Toen waren mensen, vooral scholieren en nabestaanden, diep onder de indruk van deze manier van herdenken.”

Flieringa hoopt dat het initiatief op meerdere plaatsen in Nederland navolging vindt. Hij zou graag zien dat scholen die handschoen oppakken, omdat aan het initiatief ook een educatief programma is gekoppeld. „Het zou mooi zijn als kinderen in de buurt van hun school dit op eenzelfde manier gaan beleven.” Volgens hem zijn er in de buurt van iedere school wel graven waar zoiets kan worden georganiseerd.

50.000 in een graf
Nederland telt 180.000 oorlogsslachtoffers. Daarvan liggen er 50.000 in een graf. De anderen zijn nooit gevonden, omgekomen in vernietigingskampen of ze kregen een zeemansgraf. De Oorlogsgravenstichting onderhoudt alle Nederlandse oorlogsgraven, waar ter wereld ook. Zo zijn er 25.000 graven op de zeven erevelden op Java en liggen er 12.000 slachtoffers in vijftig landen over de hele wereld. In Nederland zijn twee erevelden, in Loenen, op de Veluwe, (bijna 4000) en de Grebbeberg in Rhenen (850). De overige oorlogsslachtoffers liggen begraven over 1200 begraafplaatsen door heel Nederland.

Op het ereveld in Loenen liggen 3900 mensen begraven. Omdat de stichting zeventig jaar bestaat, houdt premier Mark Rutte daar op 4 mei tijdens de traditionele dodenherdenking een toespraak.