De ogen van de tieners zien het bericht van geheim agent O. Liedom, die vertelt dat detective en crimineel Sherlock Holmes terug is. Bij zijn laatste inbraak heeft hij per ongeluk een briefje met zijn adres verloren: Overste J. M. Kolffstraat 1 te Kesteren. De tieners hebben een probleem: ze zitten opgesloten in het huis van deze crimineel. Over veertig minuten komt hij met zijn zwaarbewapende makkers thuis. Kunnen ze op tijd ontsnappen en óók nog ontdekken wie Sherlock Holmes is?
Om geld in te zamelen voor een goed doel, organiseert de tienerclub van Kesteren een nachtmarathon. Leidinggevende Theodorus den Hartog vertelt: „Ik wilde voor de nachtmarathon iets bedenken om het programma even te onderbreken. Liefst een exclusieve activiteit die de jongeren nog niet zouden kennen. Je kunt daarvoor buiten de deur naar een mogelijkheid zoeken, maar ik vond het leuk om zelf iets te organiseren. Hier en daar hoorde ik over een escaperoom. Zelf was ik nog nooit in een escaperoom geweest, maar toen ik me erin verdiepte, kwamen er allerlei ideeën boven om zelf zoiets op te zetten in de zalen van ons kerkgebouw.”
Spannend
Een van de tieners die veertig minuten met een team de escaperoom in gingen, is Marlinde van den Hatert (13) uit Ochten. Na afloop vertelt ze enthousiast: „Een escaperoom is een ruimte waarin je opgesloten bent en waaruit je moet ontsnappen. In de donkere ruimtes zaten allerlei sloten, waarvan je de codes moest ontdekken. Als je niet op tijd ontsnapte, kwam Sherlock Holmes, een detective en crimineel. Maar je wist niet wie hij was, dus dat was spannend!”
Theodorus werkt bij een architectenbureau en had de tekeningen van het kerkgebouw. „Eerst heb ik gezocht naar een geschikte ruimte om de escaperoom op te bouwen. Daarna bedacht ik de route: waar komen de jongeren binnen, wat moeten ze ondertussen doen en waar kunnen ze ontsnappen? Stapje voor stapje heb ik de ruimte opgebouwd door opdrachten te verzinnen. Het was een creatief proces. In totaal waren er vijftien raadsels in de escaperoom verstopt en dus ook vijftien sloten.”
Voetstap
De teams starten in een kleine kamer. „Daar stond een computer met een introfilmpje over het spel”, vertelt Marlinde. „Na dit filmpje liepen we een andere kamer in, met één slot op de deur. In deze kamer was met een soort meel op tafel een voetstap gezet. Boven de tafel hing een code aan het plafond, die we moesten uitrekenen. Met de gekraakte code konden we het slot naar de volgende kamer openen. Dat was direct ook de laatste kamer.” Lachend denkt Marlinde terug aan de eerste stap in de laatste kamer. „Om de hoek stond iemand die helemaal in het zwart gekleed was. We schrokken heel erg! Alle meiden gilden. Deze man was de domme geheim agent. Hij kon ons niet verder helpen.”
Die geheim agent was Theodorus zelf. „Ik liep in zwarte kleding met een bivakmuts op en handschoenen aan door de laatste ruimte. Om zo een beetje controle te houden, de tijd in de gaten te houden en de jongeren af en toe een tip te geven. In deze kamer zaten behoorlijk wat lastige raadsels verstopt. Diverse wiskundige raadsels uit boeken gebruikte ik daarvoor als inspiratie. Maar ik wilde niet dat de opdrachten alleen wiskundig zouden zijn, want er zijn ook jongeren die beter met taal overweg kunnen. Voor hen bedacht ik zinnen waar ze taalfouten uit moesten halen.”
Bureaula
„In de grote ruimte stonden twee tafels en een groot bureau met lades”, vertelt Marlinde. „Op de lades zaten allemaal sloten en ook op de twee koffers die in de ruimte stonden. In deze grote kamer zijn we verder gegaan met raadsels oplossen. Overal zat iets moeilijks achter. In één la van het bureau was een plaatje van een pizza te zien. Op het bureau zelf lag een pizzakaart waarin iets onderstreept was. Samen vormden ze een raadsel. In een andere la lag een woordzoeker die we in moesten oplossen. Ook waren er raadsels met legoblokjes, puzzelstukjes en een bierflesje. Deze kamer was het leukste, maar gelijk ook het lastigste onderdeel, maar dat vond ik niet erg. Het is heel leuk om met elkaar op te lossen zo veel raadsels.”
Lukte het de groep van Marlinde om binnen veertig minuten uit de escaperoom te komen? De tiener schudt haar hoofd: „Daarom moesten we zelf raden wie o wie Sherlock Holmes was. Met behulp van de stukjes hout die we gevonden hadden, lukte dat. Daarop stonden aanwijzingen: het is niet de oudste, maar ook niet de jongste en het is geen vrouw. Op die manier kwamen we erachter dat Theodorus niet alleen de geheim agent, maar ook de detective was!”
In september gaat de nieuwe landelijke actie van de Hersteld Hervormde Jongerenorganisatie van start. De helft van de opbrengst van de actie is bestemd voor stichting Gevangenenzorg Nederland. Deze stichting gebruikt de opbrengst om in de toekomst meer jongvolwassenen te helpen om na gevangenschap hun leven weer op de rit te krijgen en om kinderen van gevangenen op hun verjaardag een cadeautje te geven van hun vader of moeder die in de gevangenis zit.
Theodorus is blij met het succes van de escaperoom. „Ik had niet verwacht dat het zo goed zou lopen. Je houdt een slag om de arm of het wel of niet gaat lukken, maar het liep gesmeerd en het was leuk. De escaperoom is helemaal uitgewerkt op papier. We delen hem graag met andere leidinggevenden.” Op puntuit.nl/escaperoom vind je de introductievideo. Wil je graag de uitgewerkte opzet van de escaperoom ontvangen? Mail naar secretariaat@hhjo.nl.