Op de foto's: Laureen en Diego. Emma (l.) en Pauline. En: Romain (l.) en Matthijs.
„Spirituele zoektocht”
Na een drie maanden lange fietstocht door Zwitserland, Tsjechië, Polen en Duitsland klopt wereldreiziger Diego Bóni Bönni (23) bij een huis in Oostkapelle aan. Daar wonen de oom en tante van panellid Laureen Goedbloed.
„Die avond ontmoette ik Diego, omdat we met de hele familie gingen zwemmen in de zee en daarna zouden gaan volleyballen”, schrijft Laureen.
Voor Diego voelt het als thuiskomen bij Laureens familie, vertelt hij. „Ik mocht hier mijn tent opzetten en ze vroegen of ik mee wilde eten. Ik vond het bijzonder dat dit het tweede gastvrije gezin in Nederland was waarbij men de maaltijd met gebed begon.”
Deze fietstocht ziet hij als een spirituele zoektocht naar zijn vader, die vier jaar geleden overleed aan een hartaanval. Zijn vader had vroeger op dezelfde manier een fietstocht gemaakt, maar dan door Zuid-Amerika. Daar, in Chili, heeft Diego ook van zijn derde tot zijn achttiende gewoond.
Of hij gelovig is? Daar moet hij even over nadenken. „Ik geloof in de natuur en in liefde. Verder doe ik iedere ochtend yogaoefeningen om in balans te komen met mijn lichaam.”
Uiteindelijk hervat Diego na twee nachten zijn reis naar het zuiden. „Na Portugal weet ik nog niet wat ik precies ga doen. Misschien trek ik wel naar Afrika.”
„Graag bij een groot modehuis werken”
Panellid Emma Benschop ontmoet op vakantie in het Duitse Cochem Pauline Hetzer (23). De Duitse spreekt een aardig mondje Nederlands doordat ze in Middelburg mode en vormgeving studeert.
In de vakantieperiode is Pauline bij haar ouders in Duitsland en verdient ze in het restaurant een zakcentje bij.
Wat ze opvallend vindt aan Nederland? Daarover hoeft Pauline niet lang na te denken. „Nederland is duur! Maar verder lijkt het er erg op Duitsland.” Pauline studeert mode en vormgeving. Haar grote voorbeelden zijn dan ook vooral mensen uit de modewereld.
Over de toekomst mijmert ze: „Later zou ik graag in Parijs wonen en werken bij een groot modehuis.” Of haar leven religieus geïnspireerd is? „Nee, ik geloof alleen in de mens, in mijzelf. Ik denk wel dat mensen goed of slecht kunnen zijn, daar kies je zelf voor. Mijn keuze? Ik probeer een goed mens te zijn.”
„Niet bang voor terrorisme”
Voelen de Fransen zich bedreigd door terrorisme? Wat vinden Fransen nu van ons als toeristen? En hoe denken de Franse vakantiegangers over Nederland? Dit alles vraagt panellid Matthijs de Leeuw aan Romain (15) uit Bordeaux tijdens zijn camperreis door Frankrijk.
Matthijs komt er tijdens zijn interview met Romain al snel achter dat de Fransen inderdaad maar weinig Engels spreken. Met zijn ouders en Romains moeder als tolk lukt het toch om elkaar te begrijpen.
Romain wil later monteur worden en gaat daar volgend jaar voor studeren. Hij voelt zich totaal niet bedreigd door terrorisme, zegt hij. „Frankrijk is zo verschrikkelijk groot. De kans is klein dat ik zelf met terrorisme te maken krijg.”
Of hij iets van Nederland weet? „Nee. Maar mijn moeder heeft een documentaire over Nederland gezien en het leek haar een mooi land.”
Op de vraag van wat hij mooi vindt aan zijn land antwoordt hij dat hij erg van de Franse bevolking houdt en van de Atlantische Oceaan in de buurt van zijn stad. Romain vindt het niet erg dat er toeristen naar zijn stad komen. „Soms is het een beetje druk, maar ik snap niet waarom mensen daar zo’n hekel aan hebben.”
Zijn hobby’s zijn racefietsen en judo’en. Waar hij zelf graag eens op vakantie zou gaan? „Naar de Verenigde Staten natuurlijk.”