De jv in Veenendaal zit in het verenigingsgebouw van de kerk. De stoelen staan op minstens anderhalve meter van elkaar. Een projectiescherm hangt voorin. De timer op het scherm telt de laatste minuten tot de start af. Bij de laatste tien seconden begint een jongen achterin de zaal enthousiast af te tellen. Hij krijgt bijval van mede jv’ers bij de resterende drie seconden.
Het thema van de avond is “Elk oog zal Hem zien”. Na het welkomstwoord en gebed houdt dominee Kaptein, predikant in Ridderkerk, een lezing naar aanleiding van Mattheüs 24. De kern van zijn appèlwoord: Zorg dat je bereid bent als Jezus terugkomt. Want elk oog zal Hem zien.
Vanwege een technische storing is de lezing niet helemaal te volgen. Als het beeld bevriest en niks helpt om het weer af te laten spelen, wordt de groep in Veenendaal onrustig. „Zullen we gaan zingen?”, stelt iemand voor. Een jongen schuift achter het orgel en speelt “Lichtstad met uw paarlen poorten”.
Net als de jv een nieuw lied wil inzetten, beweegt het beeld weer. Het programma gaat verder. De laatste paar zinnen van dominee Kaptein krijgen de kijkers nog mee: „Verlang jij al naar Hem? Hij is nabij de ziel die tot Hem vlucht. Aan zijn voeten moet je zijn. Vergeet het niet, de dag is nabij waarop Hij komen zal. En elk oog zal Hem zien. Jij dus ook.”
De opbrengst van de landelijke actie gaat dit jaar naar Wycliffe Bijbelvertalers. Michel Pauw, op verlof in Nederland, schuift aan in de studio en vertelt over zijn werk in Papua-Nieuw-Guinea. Hij legt uit dat de Bijbel begrijpelijker is, als je Gods woord in je moedertaal kan lezen.
Elbert Hendriksen (20) gaat nooit naar de jongerendagen. „Meestal werk ik op zaterdag en ik vraag er geen vrij voor. Nu het alleen een avond is, is het makkelijker om te gaan.” Het programma vindt Elbert goed bedacht. „Heel afwisselend. Ondanks dat er geen directe interactie is, verveelt het niet.”
Voor Anneline Hoogendoorn (19) is deze avond een mooie gelegenheid om meerdere vrienden te zien. „Normaal mag je maar twee of drie mensen thuis uitnodigen. Nu zijn we met zo’n twaalf jongeren bij elkaar.” De Veenendaalse vindt het jammer dat de lezing niet helemaal te volgen was. „Die ga ik terug luisteren. De wederkomst is een belangrijk onderwerp, ik ben er veel mee bezig en ik kijk er naar uit. De wederkomst moet een mooi moment worden. Ik hoop dat vanavond een trigger is voor jongeren om de Heere Jezus te zoeken.”
Het laatste gedeelte van de livestream bestond uit een workshop van Michiel Kerpel over duurzaamheid voor de individuele kijkers. De aangemelde jv’s deden een spel waarbij ze een virtuele reis over de wereld maakte. Met Google Maps moesten ze op zoek naar de juiste antwoorden. Een „ahhh” klonk door de ruimte toen bleek dat de jv uit Veenendaal niet had gewonnen. Rond tien uur ging de livestream op zwart.
De HHJO vindt het belangrijk om de jongerendag op een alternatieve manier door te laten gaan. Albertine Mourik, communicatie- en organisatiemedewerker bij de HHJO, legt uit waarom. „Contact voor jongeren is juist in deze tijd zo belangrijk. Voor studenten die alleen maar online lessen hebben, is de kerk de plek waar je contact kunt hebben met leeftijdsgenoten.”