In een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) neemt Nederland de vijfde plaats in. Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) is daar tevreden mee, zo liet hij woensdag aan de Tweede Kamer weten.
De onderzoekers keken hoe 15-jarigen in vijftien landen omgaan met alledaagse financiële situaties, zoals het inschatten van risico’s en hoe ze hun geld beheren. Alleen jongeren in China, België (Vlaanderen), Canada en Rusland doen het beter. Nederland telt ook minder jongeren dan gemiddeld die slecht met geld omgaan. In geen enkel land hebben zo veel 15-jarigen een bankrekening (95 procent).
De tevredenheid van de staatssecretaris is opvallend, omdat het Nibud op basis van het onderzoek juist de noodklok luidt. „Van de ondervraagde Nederlandse jongeren weet 19 procent niet wat ze met phishing mail moeten doen en het lezen van een salarisstrook lukt ook niet. Ze zijn onvoldoende financieel geletterd.”
Veel verder dan een factuur herkennen als factuur komt deze groep niet, aldus het Nibud. Dekker erkent dat het altijd beter kan. „Dat geldt zeker voor leerlingen met een lagere sociaal-economische status en leerlingen met een migratieachtergrond die thuis een andere taal dan Nederlands spreken. We gaan onderzoeken hoe we de financiële geletterdheid van deze groepen kunnen verbeteren.”