Dat blijkt uit recente publicaties van de Wageningen University. Een van de redenen voor de voedselverspilling is het wijdverbreide misverstand dat eten altijd bedorven is als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Bij veel producten is dat niet het geval.
Een andere oorzaak voor de verspilling is dat mensen zich in de supermarkt laten verleiden tot impulsaankopen. Zo van: ach, laat ik maar meenemen. Die verdwijnen vervolgens ongeopend in de vuilnisbak. Uit onderzoek blijkt dat mensen die met een boodschappenlijstje gaan winkelen minder eten weggooien. Supermarkten zouden meer variatie in de grootte van verpakkingen moeten aanbieden.
Ook ziekenhuizen en restaurants blijken veel eten weg te gooien.
Wil je je eigen gedrag veranderen? Hier zijn een paar tips:
- Gebruik een boodschappenlijstje. Bedenk thuis wat je nodig hebt en schrijf het op. Dat voorkomt impulsaankopen.
- Bewaar je voedsel op de juiste manier. Er is een Ja-Nee Koelkaststicker die voor twaalf veelgebruikte producten aangeeft waar je die het beste kunt bewaren.
- Deel je koelkast goed in. Jonge kaas kun je één week bewaren, oude kaas twee. Vlees en vis blijven twee dagen goed. Bewaar brood in de vriezer.
- Gebruik je zintuigen om te controleren of het eten nog goed is. Snijd een rotte plek weg en proef een klein beetje van wat er overblijft.
- Gooi overgebleven kliekjes niet weg, maar bewaar ze voor een volgende maaltijd.