Jij zit op het Christelijk Lyceum Apeldoorn en organiseerde een scholierenconferentie over stress. Hoe verliep de dag, vorige week?
„We begonnen in het Apeldoornse theater Orpheus. De 650 leerlingen kregen daar uitleg van een stressonderzoeker van een Amsterdams ziekenhuis. Die vertelde wat stress is; een werkset voor je lichaam om door te gaan. De nationale kinderombudsman Margrite Kalverboer kwam praten over hoe stress invloed heeft op het schoolleven van jongeren. En in de middag waren er workshops. Zo vertelde Erik Krikke, een militair die drie maanden in Afghanistan heeft gezeten, over zijn posttraumatische stressstoornis (PTSS).”
Jij moest zorgen dat alles op rolletjes loopt. Geeft dat stress?
„Vierhonderd leerlingen gingen om 11.00 terug naar school. Ze moesten een jas hebben en afgemeld worden.
En ondertussen begonnen voor de andere 250 leerlingen de verschillende workshops. Je hebt de sprekers uitgenodigd op basis van een naam en een foto, maar je weet niet of ze een goed verhaal hebben. Je voelt dan de druk: dit moet goed verlopen. Maar door de goede voorbereiding viel de stress op het moment zelf wel mee.”
Wat heeft de conferentie je opgeleverd?
„Ik realiseerde me dat ik later niet bij een bedrijf met een winstoogmerk wil werken. Ik wil alleen stressen om de wereld een beetje mooier te maken. Niet voor euro’s.”
Uit onderzoeken blijkt dat scholieren steeds vaker stress hebben. Herken jij dat?
„Ja, ik zie scholieren om me heen die veel gestrester zijn dan ik. Vooral de jongeren die ik bijles geef, hebben last van prestatiedruk. Ze moeten een goed cijfer halen. Als dat niet lukt, kunnen ze daar aan onderdoor gaan.
Maar ook studiekeuze is een ding.”
Waar krijg jij stress van?
„Mijn leven op orde houden. Goede cijfers halen, mijn huiswerk bijhouden, geld verdienen met bijbaantjes. En sinds enkele maanden woon ik op mezelf. Dus moet ik ook naar de supermarkt, de vaat doen en mijn kamer netjes houden.”
Wat gebeurt er met jou als je stress krijgt?
„Ik kan minder goed in slaap komen en slaap korter. Als ik merk dat mijn nachtrust eronder gaat lijden, weet ik dat ik een takenlijstje moet maken. Dan heb ik weer overzicht.
Maar stress is ook gewoon een onderdeel van het leven. Als mijn klasgenoten en ik nooit meer zouden stressen of we wel op tijd in de les zouden komen, zouden we pas rond 12 uur komen aanzetten.”
Stress is dus functioneel?
„De scholierenconferentie heb ik mede dankzij stress kunnen organiseren. Ik had geen overzicht, wist niet hoe de dag ging lopen en kreeg daar stress van. Dus maakte ik een draaiboek van vijftien kantjes zodat ik overzicht kreeg. En daardoor liep alles op rolletjes.”
Hoe kun je het beste met stress omgaan?
„Een agenda kopen. Nu heb ik een houvast in het leven, omdat ik altijd weet wat ik moet doen en wanneer ik dat kan doen.”
13 stressweetjes
1. Scholieren hebben steeds vaker last van stress.
2. Meiden hebben vaker last van schoolstress dan jongens.
3. Stress kan ervoor zorgen dat je beter presteert.
4. Aanhoudende stress levert onder meer een verhoogd risico op hart- en vaatziekten op.
5. Alcohol drinken verergert stress.
6. Ook dieren, bomen en planten kunnen stressen.
7. Jonge werknemers hebben vaker last van stress dan mensen die al langer werken.
8. Stress staat in de top 3 van redenen om niet op je werk te komen, stelt het Trimbos Instituut.
9. Gezonde stress maakt je alert, geconcentreerd en efficiënt.
10. Maar als stress zich opstapelt, kan het ervoor zorgen dat je blokkeert en dus minder goed presteert.
11. Bewegen helpt tegen stress.
12. Mensen die perfectionistisch zijn of streven naar waardering van anderen, zijn gevoeliger voor stress.
13. Langdurige stress kan leiden tot overspannenheid of een burn-out.