Het voorlezen duurt tot de namiddag van 27 januari. Op die dag is het zeventig jaar geleden dat het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd.

De 102.000 Joden, Roma en Sinti uit ons land stierven in kampen als Sobibor, Bergen Belsen Theresiënstadt en Auschwitz. „Het getal van 102.000 is bekend, maar door hun namen stuk voor stuk voor te lezen willen we laten zien dat het om individuen gaat”, aldus een woordvoerster van het herinneringscentrum. „Deze mensen hebben nooit een graf gekregen. Op deze manier kunnen we hun nagedachtenis levend houden.”

Het is de derde keer dat de namen worden voorgedragen op het terrein van kamp Westerbork. Ook in 2005 en 2010 gebeurde dit. Het kostte de organisatie weinig moeite om vrijwilligers voor deze taak te vinden. „De aanmelding verliep zelfs sneller dan voorgaande keren”, aldus de woordvoerster. „Dat laat zien dat deze geschiedenis meer dan ooit leeft. Er zijn steeds minder mensen die de oorlog hebben meegemaakt, maar de jongere generaties laten nadrukkelijk zien dat ze de herinnering levend willen houden.”

De vrijwilligers die de namen voorlezen, zijn onder anderen overlevenden van de kampen, nabestaanden, schoolkinderen en politici zoals de commissaris van de Koning in Drenthe, Jacques Tichelaar.

De live-uitzending is te volgen via 102000namenlezen.nl/.