Juan Arends, Annemeijne Burggraaf, Adriane Dane, Laurent de Geus en Julianne Eijmael bedachten een oplossing voor het CO2-probleem. Het begon als een gastles, maar de vijf eindigden later als Nederlands kampioen. Julilanne legt uit hoe dat kwam. “Tijdens een gastles van ExxonMobil bij ons op school moesten we kort brainstormen en een pitch houden over onze ideeën. Vervolgens mocht een ander team en ons team het Guido vertegenwoordigen in de nationale ronde.”
De grote dag “was eigenlijk vooral gevuld met stress omdat we de deadline moesten halen”. Tijdens de prijsuitreiking hoopte het team op de derde plaats. “Toen de derde en de tweede plaats bekend waren gemaakt hadden we de hoop opgegeven.” "Wartburg team 1" riep de jury plotseling. “Dat kwam zo onverwachts dat we eigenlijk alleen maar heel hard konden lachen.”
Wat het geheim van het succes van hun team was, kunnen de vijf niet zeggen. “De jury van de nationale ronde vond het leuk om te zien dat we er met ons hele team over na hadden gedacht en geprobeerd hadden om met een heel simpel plan dat weinig kosten met zich mee brengt toch die uitstoot verlaging te kunnen bereiken.”
Dinsdag was de internationale finale voor het Guido. Daarin streden ze tegen teams uit België, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Roemenië en Engeland. Het team moest voor ene webcam hun idee presenteren. Daarna stelde de jury vragen aan het team.
De jonge ondernemers hebben de finale niet gehaald. “Heel jammer dat we niet door mogen naar Brussel! We hebben ontzettend hard gewerkt aan ons idee en veel geoefend voor de presentatie die we moesten geven, maar een internationale finale plek zat er voor ons niet in.”
Ondanks dat verlies is niet alles voor niets. “We hebben geleerd om out of the box te denken en ideeën niet te snel af te kraken. Ook leerden we in groepsverband onder tijdsdruk werken.”