"Ik deed het met veel plezier", vertelt Johannes. "Maar ik geef nu graag een ander de ruimte om deze geweldige ervaring mee te maken." De termijn voor een jeugddijkgraaf duurt namelijk maximaal één jaar.

Johannes raakte als jeugddijkgraaf zo enthousiast voor water, dat-ie er zijn studie op uitkoos: de mbo-opleiding watermanagement.

Jong en fris

Het bijbaantje koste Johannes wel een hoop tijd. Zo kwam hij samen met andere leden van het Jeugdwaterschap verschillende keren bij elkaar. "Die bijeenkomsten leidde ik dan. Verder deden we werkbezoeken en ook mocht ik verschillende keren een jong en fris geluid laten horen op bijeenkomsten over water in heel het land."

Johannes had bij zijn aanstelling twee belangrijke doelen. Hij wilde het onderwijs betrekken bij het waterschap en wilde de koning ontmoeten. "Dat laatste is niet gelukt, omdat de koning zijn watertaken heeft neergelegd."

Risicovol

De 16-jarige Edenaar zegt veel te hebben geleerd. "Neem nou een polder waar riet groeit. Bij een hoge waterstand groeit riet beter. Tegelijk vormt een hoge waterstand een bedreiging voor de veiligheid. Wat is dan de beste waterstand?"

Het leukste aan zijn jaar als jeugddijkgraaf vond Johannes het om mensen bewust te maken. "Wij als Nederlanders beseffen niet hoe risicovol wij hier leven. Water is soms onze vriend, maar door de eeuwen heen ook vaak een vijand geweest." Nederland ligt namelijk voor een belangrijk deel onder de zeespiegel.

Het waterschapsbestuur kriebelt nog steeds een beetje, dus misschien wil de mbo-student Watermanagement in de toekomst wel verder met het bestuurlijk vak.


Lees hier een interview dat Puntuit met Johannes had, toen hij als jeugdbestuurder aantrad: "Water is en blijft heel belangrijk. Je leeft ervan".

En hier het nieuwsbericht (met video) van de installatie van Johannes als jeugddijkgraaf.