De derdejaars psychologiestudenten kwamen erachter dat mensen het liefst geld geven voor een slachtoffer of patiënt die zelf actie voert, die dat niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen doet en die zelf geen schuld heeft aan zijn situatie.

Ook helpt mee als het goede doel gericht is op de toekomst, bijvoorbeeld door onderzoek om ziekten behandelbaar te maken, legt docent sociale psychologie Kai Jonas uit.

In totaal haalden negen groepen studenten 3200 euro op. De groep van student Daan Verheugt, die zelf MS heeft, haalde veruit het meeste geld op, namelijk ongeveer 1800 euro. „Hij is een proactief slachtoffer, dat laat zien dat hij zelf iets wil doen om zijn lotgenoten te helpen’, verklaart Jonas.

Volgens hem laat het experiment zien dat om donaties te werven geen "grote tv-actie op zaterdagavond” nodig is, maar dat je heel klein kunt beginnen, bijvoorbeeld met een actie op sociale media in eigen kring, waarop vervolgens een sneeuwbaleffect volgt.

Daan’s groep maakte een korte film (zie video) en zette die op Facebook. Daarmee haalde de groep ongeveer tien keer zoveel geld op als de groep die met alleen een beschrijvend verhaal over MS op pad ging. De studenten gaan door met de succesvolle actie met de film.