Ze heeft dit jaar een tijd gehad dat ze de moed opgaf, bekent Mirjam. „Ik zat in de put. Dat herken ik helemaal niet van mezelf, wat normaal ben ik heel positief ingesteld. Maar dit keer moest mijn moeder me er echt uittrekken.” Solliciteren wordt er dan niet makkelijker op, weet ze. „Het is gewoon helemaal niet leuk om brieven te schrijven terwijl je weet dat je waarschijnlijk weer een afwijzing krijgt. Maar mijn ouders helpen me om gemotiveerd te blijven.”

Kindertehuis
Op dit moment laat Mirjam het solliciteren echter even helemaal liggen. „Ik ga vijf maanden lang iets doen waar ik erg veel zin in heb”, geeft ze aan. „Vanaf 8 januari ga ik naar een kindertehuis in Roemenië om daar vrijwilligerswerk te doen. Het is de bedoeling dat ik de kinderen bezighoud door activiteiten met hen te doen, hen aankleed en hen naar school breng. Ik heb me dit jaar zo nutteloos gevoeld, ik vind het geweldig dat ik nu de kans heb om iets voor een ander te doen. Bovendien kan ik eindelijk weer de dingen die ik tijdens mijn studie heb geleerd in de praktijk brengen.”
Wat ze van plan is om te gaan doen als ze uit Roemenië terugkomt, weet ze nog niet. „Daar ga ik nu even niet over nadenken.”

Domper
Ook Marlies is er nog niet in geslaagd een baan te vinden. En ook zij herkent het gevoel van zwaarmoedigheid dat je als werkloze soms kan overvallen.
Afgelopen maand heeft ze geen beste tijd gehad, geeft ze aan. „Ik had een veelbelovende optie en mocht zelfs op het derde gesprek komen. Maar uiteindelijk gaf het bedrijf waarbij ik gesolliciteerd had aan dat het koos voor iemand met een meer commerciële achtergrond. Ik ben dus weer terug bij af. Dat was een heel grote domper. Ik was zo dicht bij die baan.”
Toch blijft ze nuchter. „Ik denk dat je jezelf ook moet toestaan om even niet lekker in je vel te zitten of boos of verdrietig te zijn. Maar nu ga ik er weer voor. Ik wil niet bij de pakken neer blijven zitten.”
En wat als het nog even duurt voordat die baan komt? „Ik ben niet iemand die gaat opgeven, ik blijf volhouden en solliciteren. Maar stel dat ik in september nog niets heb, dan overweeg ik om weer te gaan studeren.”
In deze serie volgt Puntuit een aantal jongeren tijdens hun werkloosheid. Tips voor Mirjam of Marlies kunnen naar info@puntuit.nl.


Visitekaartje Mirjam

Mirjam Schuurman (22) uit Veenendaal.
Werkloos? Sinds augustus 2013.
Sollicitatiebrieven? Mirjam telt ze niet meer.
Diploma? Sociaalpedagogisch werker niveau 3.
Werkervaring? Na haar opleiding werkte ze een jaar als gastouder in een gezin met twee jongens, en een halfjaar als au pair in Spanje in een gezin met drie kinderen. Daarnaast doet ze af en toe de huishouding bij mensen of past ze op.
Zoekt? Iets in de kinder- en/of gehandicaptenzorg. Maar neemt nu alles aan wat ze kan krijgen, als ze maar aan het werk kan.
Update? Gaat in januari voor vijf maanden naar Roemenië om daar vrijwilligerswerk te doen in een kindertehuis.


Visitekaartje Marlies

Marlies Verbruggen (24) uit Emmeloord.
Werkloos? Sinds september 2013.
Sollicitatiebrieven? Ruim 70.
Diploma’s? Vwo (2007) en maatschappelijk werk en dienstverlening (2012) aan de Christelijke Hogeschool Ede.
Werkervaring? Stages bij een buurtcentrum in Ede en VluchtelingenWerk Utrecht. Verschillende bijbanen in de thuiszorg en bij Albert Heijn, Gamma en PostNL.
Zoekt? Een baan als maatschappelijk werker in het algemeen of op school, als ambulant begeleider of –nog breder– als leerlingbegeleider in het voortgezet onderwijs.
Update? Leek een baan te krijgen, maar werd bij het derde gesprek alsnog afgewezen. Begint nu weer opnieuw met solliciteren.


Zie ook het thema over jong en werkloos