De kleding van de bezoekers in het kerkzaaltje van de Uka vertoont een groot contrast. Achterin zitten de vrouwen in hun traditionele kledij, en die is pikzwart van kleur. Waarom zwart? Omdat vrouwen de verfstof met die kleur zelf kunnen maken. 

Wat verder opvalt is hun hoge muts, ook zwart. En: de grote oorringen. Bij sommige vrouwen piept er uit de rand van hun muts een... aansteker. Al eerder zag ik in het dorp pijprokende vrouwen – een normaal verschijnsel bij de Uka.

Fleurig
De overige kerkgangers zitten er fleurig bij en dat geldt zeker voor de jongeren: met hun westers aandoende T-shirts en bloesjes zien ze eruit alsof ze zo uit de grote stad komen.

Maar we zitten hier zeker niet in de stad; ik ben te gast bij een bergvolk dat zo’n 10.000 leden telt, verdeeld over meer dan 30 dorpen. Het meest bijzondere aan de Uka is hun taal: die spreken zij alleen. Dat is mooi, maar ook lastig, vooral voor de kleine kerk in het dorp, omdat de Bijbel die tijdens de eredienst wordt gebruikt, niet in het Uka maar in het Birmees is geschreven.

Geen verwarring
Twee jaar geleden is dat probleem voor de helft opgelost, omdat toen het Nieuwe Testament in het Uka verscheen. Die megaklus had een groep gemeenteleden met hulp van Wycliffe Bijbelvertalers geklaard. Maar wat wáren ze blij, daar in die kerk. Want voor het eerst was er tijdens een dienst geen verwarring over de uitleg van een tekst of Bijbelgedeelte. De Uka-mensen wisten zich direct aangesproken door God.

Wat intussen opvalt in het kerkzaaltje is dat dat helemaal vol zit met mensen. De dominee vertelde me dat de vertaling van het Nieuwe Testament mensen vanbuiten aantrok!

Verslavend goedje
En: er zijn veel jongeren. Als ik na kerktijd een praatje maak met een groep jongens en meiden, valt me op hoe gezellig ze het met elkaar hebben. En da’s niet verkeerd als je als christenen in de minderheid bent in een omgeving waar heidens bijgeloof en boeddhisme de overhand hebben. Dan heb je elkaar nodig!

Elkaar vasthouden is ook van belang om iets heel anders: de verleiding van drugsgebruik. Opiumteelt is in deze regio de belangrijkste bron van inkomen en het verslavende goedje ligt hier voor het oprapen. Voor jongeren –ook die in de kerk– een enorme verleiding!

Bijbaantje als boer
De meeste meiden en jongens zitten op school, maar verder dan de basisschool komen de meesten niet. Daarna is het geld op en moeten ze op het land komen werken. En sommigen moeten hun ouders voorlezen uit de Bijbel. Hoe belangrijk is het dat die zelf leren lezen, om zo de Uka-Bijbel te kunnen begrijpen.


RD-actie

Het Oude Testament is voor de Uka, een bergvolk in Myanmar, nog onvertaald. Daarnaast kunnen veel oudere gemeenteleden nog niet lezen, waardoor de Bijbel sowieso een gesloten boek blijft.

Als RD willen we deze mensen helpen. Daarom is dit winterseizoen onze jaarlijkse RD-actie ”Draagt elkanders lasten” onder meer bestemd voor vertaal- en alfabetiseringswerk van Wycliffe Bijbelvertalers onder de Uka.