Welke stukken uit de Matthäus zingen jullie?
„Wij zingen vijf koralen en het openings- en slotkoor – het eerste en laatste stuk van deel 1. We doen de uitvoering samen met een koor uit Veenendaal en een paar solisten.”
Wat weet je van de Matthäus Passion?
„Het is een muziekstuk, geschreven door Johann Sebastian Bach, en het gaat over het lijden en sterven van de Heere Jezus. Het bestaat uit twee delen en het wordt in de lijdenstijd vaak uitgevoerd.”
De Matthäus Passion is Duits. Snap je wat je zingt?
„Niet altijd. Onze muziekdocent zou de leraar Duits nog uitnodigen om uit te leggen wat we zingen, maar daar is het niet meer van gekomen. Ik ken het Bijbelgedeelte natuurlijk, dus ik weet gelukkig wel waar het over gaat.”
Wat vind je het mooiste gedeelte uit het muziekstuk?
„Alle stukken die we zingen, zijn erg mooi. Maar het openingskoor springt eruit. Vooral vanwege het orkest. Het koor en de instrumenten komen daar direct mooi samen.
Ik speel zelf ook cello; het orkest heeft daarom mijn belangstelling. Ik heb zelf een keer in een orkestproject het openingskoor gespeeld. Daar moet ik altijd aan denken als ik de eerste noten hoor.”
Hoe lang heb je geoefend voor de uitvoering van volgende week donderdag?
„We zijn er nu bijna drie maanden mee bezig. We repeteren tijdens muziek. Dat hebben we twee uur per week, dus in totaal hebben we denk ik bijna twintig uur gestudeerd.
Onze docent, mevrouw Van Dijk, is heel enthousiast en ijverig. Ze maakt tijdens de les geluidsopnames en stuurt die door, zodat we ook thuis kunnen oefenen. Ik moet bekennen dat ik dat nog nooit heb gedaan. Maar het is ook niet nodig, want in de les oefenen we goed.
Vorige week zaterdag hebben we ook nog met het professionele koor gerepeteerd en afgelopen dinsdag met alle brugklassen in de aula. Dus ja, we hebben er veel aan gedaan om een mooi concert te kunnen geven.”
Zing je vaker in een koor?
„We hebben eerder dit jaar een brugklasconcert gehad in een kerk in Veenendaal. Daar zongen we ook. En vroeger heb ik op een christelijk kinderkoor gezeten. Maar de laatste jaren zong ik niet meer. Dat ga ik hierna misschien wel weer doen.”
Ben je nerveus voor volgende week?
„Nou, er kunnen wel 1200 mensen in de zaal. Maar wij zijn ook met 400 leerlingen, dus dan val je niet echt op. En wij staan op het balkon, ver van het publiek. Dat scheelt.
Dankzij al het repeteren zit de muziek goed in mijn hoofd, dus daar hoef ik me geen zorgen om te maken. Ik heb nu vooral veel zin om het uit te voeren.”
Getallensymboliek in de Matthäus Passion
In de Matthäus Passion zit veel getallensymboliek. Onduidelijk is welke getallen Bach bewust in het stuk heeft verwerkt en welke getallen ‘per ongeluk’ in de passie zijn beland.
- Als Jezus tijdens het laatste avondmaal aankondigt dat een van de twaalf discipelen Hem zal verraden, klinkt in het muziekstuk elf keer ”Herr, bin ichs?” – Heere, ben ik het? De twaalfde discipel, Judas, zwijgt. Hij zal later vragen: „Bin ichs, Rabbi?” Hij spreekt Jezus daar aan met dezelfde titel waarmee hij Hem later zal verraden. Mattheüs 16 vers 49: Wees gegroet, Rabbi! en hij kuste Hem.
- Het getal veertien komt in de Matthäus veel voor. Er zijn bijvoorbeeld veertien koralen. Dit zou volgens meerdere bronnen een verwijzing zijn naar de getalswaarde van de naam Bach – B=2, a=1, c=3, h=8. Opgeteld: 14.
- Behalve 14 koralen zijn er 27 stukken waarin de evangelist vertelt en 27 andere stukken. Het getal 27 zou voor Bach symbool staan voor de Goddelijke drie-eenheid – 3 x 3 x 3 = 27.
Vier Passions
Behalve de Matthäus Passion heeft Bach ook het lijdensevangelie naar de beschrijving van Markus en Johannes op muziek gezet. De Johannes Passion is heel bekend en wordt regelmatig uitgevoerd.
De muziek van de Markus Passion is verloren gegaan. Er zijn reconstructies gemaakt, maar wat Bach daadwerkelijk op papier heeft gezet, weten we niet.
Er is ook een Lukas Passion. Die is toegeschreven aan Bach, maar of hij echt de componist van dat stuk is, is niet helemaal duidelijk.