Ds. Pieters was stellig. „Wie meent belijdend lid te kunnen zijn van de gemeente van Jezus Christus zonder aan het avondmaal te gaan, heeft een grote spanning in zijn denken.”

Inmiddels alweer jaren geleden legde ds. Pieters zelf belijdenis van het geloof af. „Omdat de Heere mijn ziel had bevrijd, heb ik verlangd Zijn Naam te belijden aan het avondmaal. Dat was de reden dat ik belijdenis ging doen. In de tijd van de Reformatie en kort daarna was het doen van belijdenis toegang vragen tot het avondmaal. Later is dit verschoven naar alleen maar lid worden van de kerk. Je kunt je hierbij afvragen wat dan de kerk is, als iemand wel meent er lid van te kunnen zijn, maar tegelijk het avondmaal over te kunnen slaan.”

Geloofsband
„Wie werkelijk beseft dat ”de gemeente” de gemeente van Jezus Christus is en meent daar belijdend lid van te kunnen zijn zonder aan het avondmaal te gaan, heeft een grote spanning in zijn denken. Gemeente-zijn heeft te maken met het hebben van een nauwe band met Jezus Christus. Je kunt geen lid zijn zonder dat.” Om dit uit te leggen, verwijst ds. Pieters naar de artikelen 27, 28 en 29 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis. „In artikel 27 staat dat de kerk de gemeente is die in Christus haar zaligheid zoekt. Artikel 29 noemt kenmerken van „degenen die van de Kerk zijn.” Een van de kenmerken is dat zij dagelijks tot Jezus Christus de toevlucht nemen. Het gaat om een echte geloofsband.”
De predikant uit Garderen vergelijkt de vrijmoedigheid om deel te nemen aan het avondmaal met een ladder die van de grond naar de dakgoot gaat. „Voor sommigen is dat een ladder met minder treden. Zij weten al snel: ik mag aan het avondmaal. Anderen hebben er niet zo’n helder zicht op, maar zoeken ernaar en zijn bezig om van trede tot trede dichterbij te komen.”

Worstelen
De vraag wanneer je belijdenis mag en kunt doen, is volgens ds. Pieters een heel moeilijke vraag. „Als je zo hoog inzet met wat ik zojuist zei, dan blijft er maar één antwoord over: je mag belijdenis doen wanneer er iets van het ware geloof in je is. Dat ligt niet altijd even helder. Om belijdenis af te kunnen leggen, hoeft iemand van mij niet te zeggen: „Ik wil graag aan het avondmaal.” In mijn catechesemethode heb ik de vraag staan: „Is het om belijdenis te mogen doen nodig om bekeerd te zijn?” Daarop antwoord ik: „Omdat God wil dat we ons dagelijks tot Hem bekeren en dagelijks tot het offer van Zijn Zoon de toevlucht nemen, is het nodig om vandaag je te bekeren en niet pas bij het belijdenis doen. Bedel en worstel aan Zijn genadetroon.””


Nooit uitgeleerd

Mathilde (20) uit Maartensdijk koos voor deze workshop omdat ze erover nadenkt om volgend jaar de belijdeniscatechese te gaan volgen.

„Belijdenis doen laat mij niet los. Elk jaar dat je het niet doet, zeg je „nee” tegen God. Hij wil dat je in het openbaar voor Hem uitkomt. Maar ik wil het wel doen met een goede houding en intentie. Ds. Pieters stelde de vraag: „Heb jij gisteren belijdenis gedaan? En eergisteren?” Belijdenis doen is niet iets van één moment. Elke dag, elk moment van mijn leven is een belijdenis. Het is „ja” of „nee” tegen God. Er is geen neutrale positie. Dat geeft worsteling. Het volgen van belijdeniscatechese wil God gebruiken om helderheid te geven.”

Een jongere die liever anoniem wil blijven: „Dit jaar hoop ik belijdenis af te leggen. Het is fijn om de vragen die leven ook eens met een andere groep jongeren te bespreken. Dat kon in deze workshop. Ds. Pieters was heel duidelijk in de lijn doop-belijdenis-avondmaal. Dit moeten we niet te veel los van elkaar zien.”

Een andere jongere reageert: „Belijdeniscatechese volgen is niet zomaar iets. Je moet er tijd voor vrijmaken. Ik zie best wel op tegen het leren van zo veel vragen en teksten. De dominee zei hierover dat het leren geen must is. Je moet doen wat je kunt.”

„Ik ben met mijn vriendin meegegaan naar deze workshop”, reageert weer een ander. „Zelf heb ik vorig jaar al belijdenis gedaan. Het sprak me aan dat de dominee zei dat we nooit uitgeleerd zijn. Daarom moeten we blijven onderzoeken.”


Actie levert 113.119 euro op

Een jaar lang zamelden hersteld hervormde gemeenten geld in voor de landelijke actie ”Verbonden in geloof”. Op de jongerendag 16+ is deze actie afgesloten en het eindbedrag bekendgemaakt: 113.119,42 euro. Het geld zal ten goede komen aan Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK) en de HHJO. SDOK zal van de helft van dit eindbedrag medische hulp aan vervolgde christenen in Nigeria financieren. De HHJO zal het gebruiken voor ondersteuning van het jongerenwerk binnen de Hersteld Hervormde Kerk.


Drie formulieren

De Hersteld Hervormde Jongeren Organisatie besteedt de komende maanden in een serie artikelen aandacht aan de Drie Formulieren van Eenheid. Waarom hebben deze eeuwenoude geschriften vandaag nog steeds zo veel zeggingskracht? Vandaag deel 2: Mag ik belijdenis doen?