„Het is mooi om te zien wat dit met je doet. Je krijgt een wapen en een buddy, van wie je in geen geval gescheiden mag worden. Ook al heb je blessures en draag je 40 kilo bepakking; je moet op tijd zijn met je groep en elkaar erdoorheen slepen. Dat schept een band. Je deelt samen veel en je hebt nauwelijks tijd voor jezelf. Ik had van mijn ouders een Krijgsmachtbijbel gekregen. Mijn maten vroegen direct wat ik met dat boekje moest. Ik heb verteld dat ik christen ben. Dat moet je de eerste keer gewoon doen. Dan hoef je jezelf niet te overwinnen bij een volgende gelegenheid.”
Door het afzien tijdens trainingen vraagt het volharding om ervoor uit te komen christen te zijn, zegt Marten. „Je bent extreem moe. Als je na een dag afbeulen om 2.00 uur onder je poncho ligt, denk je maar aan één ding: slapen. Toch ben ik blij dat ik ondanks de vermoeidheid tijd genomen heb om Bijbel te lezen en te bidden. God is daar ook.”
Lastig zijn de soms onverwachte gesprekken. „Een vrouwelijke soldaat vroeg of ik verkering had. Ik vertelde over mijn vriendin en vroeg belangstellend: „En, heb jij ook een vriend?” Ze antwoordde: „Ik heb een vriendin; dat kan ook hè?” Dan weet je even niet hoe je moet reageren. Het is belangrijk dat je dan iemand niet afkeurt om zijn of haar leefwijze.”
Mooie gesprekken waren er ook, vertelt Marten. „Als je uitlegt dat het niet om ‘zwarte kousen’ gaat, maar om het behoud van je ziel, is er belangstelling. Bij weerbaarheid horen wapens, het thema past dan ook goed bij de Natres. „Waarbij het gebed het sterkste wapen is.”
„Zorg dat je er kunt zijn voor anderen”
Bart (40) reageert vanuit zijn jarenlange ervaring bij de Natres op het verhaal van Marten. „Wees erop voorbereid dat er zaken op je pad komen die botsen met je principes. Bezin je daarop en wees in zo’n geval duidelijk over waar je staat. Als je collega’s weten hoe je over bepaalde dingen denkt maar er in je gedrag niets van terugzien, verlies je hun respect. Zorg dat je er kunt zijn voor je buddy en voor de groep. Maak daar tijd voor. Mijn ervaring is dat er dan vanzelf momenten komen waarbij het gesprek op gang komt. Wees dan belangstellend en geef zelf openheid. Dat is echt niet altijd eenvoudig. Natuurlijk zijn er momenten dat je denkt: „Ik had veel meer moeten zeggen of ik had het anders moeten zeggen.” Dat herken ik.”
De Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) besteedt de komende tijd in een serie aandacht aan het thema ”Weerbaarheid”. Als je een baan krijgt, gaat er vaak een nieuwe wereld open. Sta jij dan sterk in je schoenen? In elk artikel reageert iemand met ervaring (de ”oude rot”) op een startende jongere (de ”jonge hond”).
Ben je ook gestart met een baan of uitdaging in de maatschappij? Waar loop jij tegen aan? Hoe reageren mensen op jou? Wil je tips van een ervaren persoon? Doe mee aan deze rubriek! Neem contact op met jj.pons@jbgg.nl.