Wateroverlast is geen verleden tijd. Weerwetenschappers verwachten dat het in de toekomst steeds vaker zal gaan regenen. En niet elk riool is berekend op zulke korte, maar hevige regenbuien. De klasgenoten Arian van den Boomgaard (13), Thomas van den Heuvel (12), Arien Parel (13) en Arther van Reeuwijk (12) vormen een van de teams op de 120 vmbo- en mbo-scholen die dit schooljaar slimme oplossingen bedenken om wateroverlast tegen te gaan. Ze doen dat in opdracht van de Unie van Waterschappen.
De vier leggen uit wat het plan is. „Het regenwater dat op het dak van je huis valt, gaat normaal gesproken via de regenpijp rechtstreeks naar het riool”, legt Arther uit. „Daar komt dus in één keer al het water. Wij willen het regenwater niet naar het riool lozen, maar in een grote bak onder het huis verzamelen. Zo hoeft het riool niet in één keer al het regenwater weg te brengen.” Arian: „Het water komt eerst in een bakje met grind. Zo wordt het gefilterd van alle vieze blaadjes. Daarna komt het schoon in de bak terecht.”
Arien doet het plan verder uit de doeken. „Dit water kun je niet drinken, maar is wel goed genoeg om de auto te wassen, je tuin mee besproeien of om je hond te laten drinken.” Thomas: „Met een handpomp kun je het water dan uit de bak onder de grond pompen.”
Hebben de jongens de regenton opnieuw uitgevonden? „Ja”, geeft Arian toe. Thomas, de bedenker van het plan, zucht. „Dat zeggen mensen altijd. Maar onze bak zuivert het water ook. En er kan véél meer water in dan in een regenton. Tot wel 4 kuub. En omdat de bak onder de grond zit, heb je er verder geen last van.” „We hebben de regenton geüpgraded”, meent Arien.
De vier denken dat hun plan een goede oplossing kan zijn voor wateroverlastproblemen. „Er zijn ongeveer 7 miljoen huizen in Nederland”, weet Arien. „Als die allemaal een waterbak van 2 kuub hebben, kunnen ze 14 miljard liter water opvangen.” „Dat moet helpen”, denkt Arther. „Als het riool dan leger is, kun je het water weg laten lopen.”
Ze winnen geen prijs met hun idee, denken de vier klasgenoten. „Het is niet echt een fantastisch idee”, vindt Arther. „Maar veel beter dan het idee dat we eerst hadden”, vindt Thomas. „Toen wilden we een stofzuiger achter een rolstoel vastmaken, zodat oudere mensen toch konden stofzuigen.