Op de keukentafel bij haar thuis liggen de kaartjes die Marjan inmiddels op haar iPad tekende. Ze pakt er eentje uit waarop een slinger van patatzakjes te zien is. „Dat is wat mij inspireert om te tekenen: de gewone, alledaagse dingen. Ik kwam op het idee van deze frietslinger doordat we op het werk ”snacky friday” hebben – op vrijdag eten we snacks met elkaar. Een collega zei eens dat hij graag patat lustte, maar tegelijkertijd ook wilde lijnen. Dat bracht me op het idee voor dit kaartje: patat aan een lijntje.”

„Mijn omgeving reageert overwegend positief op mijn kaartjes”, vertelt de eigenaar van kaartjeslijn MRJNdesign. „Inmiddels herkennen veel mensen mijn stijl. Pas zei een collega dat de tekeningen die ik maak net zo simpel zijn als de Nijntjetekeningen van Dick Bruna. Dat zie ik als een compliment. Blijkbaar komen de plaatjes duidelijk over. Een van mijn collega’s heeft zelfs een etiket op zijn telefoonhoesje geplakt.”

Onze Vader
Momenteel ontwerpt Marjan een kaartjeslijn rond het Onze Vader. Bij de bede „Geef ons heden ons dagelijks brood” had ze meteen een beeld in haar hoofd: een boterham met twee hapjes eruit. „Zo ben ik met dit gebed begonnen. Ik weet niet zeker of ik de kaartjes hiervan ook laat afdrukken. Misschien maak ik er posters van. Of een slinger die ouders kan helpen om hun kinderen dit gebed aan te leren.”

„Het Onze Vader is door de Heere Jezus Zelf aan ons gegeven. Thuis bidden we dit gebed bij iedere maaltijd”, vertelt Marjan, lid van de Hersteld Hervormde Gemeente in Genemuiden. Eerlijk bekent ze: „Ik merkte de laatste tijd dat mijn gedachten steeds vaker afdwaalden, omdat ik dit gebed zo vaak hoor. Nu ik het gebed voor mezelf illustreer, merk ik dat het meer betekenis voor me krijgt.” Marjan pakt een kaartje dat voor haar op tafel ligt. Op het witte kaartje zijn twee blauwe wolken te zien. In de onderste wolk staat met witte letters: „Onze Vader Die in de hemelen zijt.” In gouden letters staat eronder: „Uw Naam worde geheiligd.” „Bij deze eerste woorden van het gebed denk ik al snel aan de lucht en de wolken. Omdat ik visueel ben ingesteld, houd ik dat voor ogen.”

Marjan kijkt op van het kaartje. „Tekenen zie ik echt als een talent dat ik van God gekregen heb. Eerst tekende ik alleen vrolijke, alledaagse kaartjes. In het vliegtuig, op weg naar een vakantieadres, ontstond hoog in de lucht met mijn iPad op schoot het idee om een kaartje van een regenboog te tekenen en daar een christelijke tekst bij te plaatsen. Later vroeg iemand of ik nog meer christelijke kaartjes had. Ik vind het mooi om op deze manier het christelijke geloof onder de aandacht te brengen. Toen ik het kaartje met „Onze Vader, Die in de hemelen zijt, Uw Naam worde geheiligd” op Instagram plaatste, reageerde er iemand van middelbare leeftijd. Opgegroeid in de Hervormde Kerk. Ze gaf aan dat ze het gebed kende van vroeger. Dat vond ik mooi. Dat mensen het herkennen.”

Ketting
Inmiddels heeft Marjan al een aantal gebeden uit het Onze Vader in beeld gebracht. Ze pakt haar iPad erbij en start de app Procreate. „Het volgende kaartje dat ik wil ontwerpen is over de bede „Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van den boze.” Bij verlossing van de boze moet ik denken aan een gebroken ketting. De macht van de duivel is verbroken door Jezus’ bloed.” Marjan staat op: „Ik pak even een klein glaasje. De schakels van de ketting wil ik graag mooi rond hebben, maar uit je vrije hand een cirkel tekenen is heel lastig.”

Ze zet het glaasje ondersteboven op het scherm van haar iPad. Met de stylus in haar hand tekent ze een cirkel. „Het voordeel van deze iPad is dat je je hand erop kunt laten rusten terwijl je tekent.” Als het gelukt is om een mooie ronde cirkel te tekenen, dupliceert Marjan hem. De tweede cirkel die nu in beeld komt, maakt Marjan met haar vingers wat kleiner. Ze plaatst hem in de grotere cirkel en laat de eerste schakel zien die ontstaat is. „De basisvorm is nu klaar. Deze vorm ga ik net zo lang dupliceren tot ik een complete ketting kan maken.” Met haar wijsvinger schuift Marjan de vormen over het scherm totdat elke schakel op het juiste plekje staat. „Ideeën ontstaan meestal terwijl ik bezig ben.”