Slapen op Antarctica, met eigen ogen zien hoe hard de polen smelten en terugkomen als ambassadeur voor een duurzame, ecologische samenleving. Dat staat de vwo-leerlinge Manon Heerts te wachten.
Waarom Stichting 2041 haar op reis stuurt? Om met eigen ogen gaan ervaren hoe urgent de situatie op de pool is. De enige manier om het smeltende gebied te redden is de inzet van schone technologie, zo verklaart de stichting.
“De leiders van dan zijn de jeugd van nu,” aldus Robert Swan, oprichter van de Stichting 2041. “We willen de leiders van dat tijdperk nu al laten zien wat de gevolgen zijn als we het continent niet onaangetast laten. Schone technologie en duurzame energie maken het aanboren van nieuwe fossiele brandstofbronnen overbodig.’’
Manon is blij met de kans die ze krijgt. "Ik hoop met deze reis heel veel mensen, vooral jongeren, te inspireren duurzamer te gaan denken en leven. Ik ga mijn ervaringen zoveel mogelijk delen, tijdens en direct na de reis, maar nog lang daarna wanneer ik in de journalistiek hoop te werken. Ik wil zoveel mogelijk mensen bereiken."
Ze leeft heel erg naar de reis toe."Het is spannend maar op een leuke manier. Geen enkele reis die ik maakte is hiermee te vergelijken. Hiken langs een gletsjer, een niet ongevaarlijke boottocht en kamperen op het ijs staan op het programma, maar je weet natuurlijk niet ècht wat je te wachten staat. Ik ga heel veel foto’s maken en zoveel mogelijk van mijn indrukken opschrijven."
In de voorbereiding en tijdens de reis delen ze hun belevenissen via een blog die te lezen is op www.cleantechregio.nl.
Foto: Manon (links) en de docente die met haar mee gaat naar Antarctica.