Het blijft een opmerkelijk verhaal van een opmerkelijk meisje. Het verhaal van de Pakistaanse tiener Malala Yusafzai (17), die van jongs af aan strijdt voor het recht op onderwijs voor meisjes en daarvoor bijna omgebracht werd door de taliban.
School
Ze begint haar biografie ”Ik ben Malala” met het beschrijven van haar leven voor de aanslag. De Pakistaanse vertelt hoe ze opgroeit in een gezellig islamitisch gezin in de Pakistaanse regio Swat. Haar ouders stimuleren haar om zo goed mogelijk haar best te doen op school. En dat is precies wat de slimme en eerzuchtige Malala zelf ook wil: studeren en de beste van de klas zijn.
Als de taliban het voor het zeggen krijgen in de regio waarin ze woont, wordt dat echter steeds moeilijker. In januari 2009 sluiten de meisjesscholen de deuren. Malala en haar vriendinnen worden geacht binnen te blijven.
Malala vertelt hoe haar vader en zijzelf daartegen voorzichtig in protest gaan. De dan 11-jarige Malala schrijft anoniem een blog voor de BBC waarin ze verslag doet van de moeilijkheden die zij en haar leeftijdsgenoten moeten doormaken onder het regime van de taliban.
Aanslag
Als de taliban na verloop van tijd uit de Swatvallei verdreven worden, lijkt het erop dat veel vrijheden weer terugkeren. Malala kan weer naar school. Toch gaat ze door met het pleiten voor het recht op onderwijs voor andere, minder fortuinlijke meisjes in haar land. En op 9 oktober 2012 kost dat bijna haar leven. Malala zit met twintig andere meisjes in de bus op weg van school naar huis als een man het vuur op haar opent en ze met een kogel in haar hoofd en in haar hals in het ziekenhuis belandt. Ze wordt in vliegende vaart naar het ziekenhuis gebracht en vervolgens met een privétoestel overgevlogen naar Engeland. Wonder boven wonder geneest ze daar voorspoedig. De aanslag maakt Malala wereldwijd beroemd. Na haar herstel wordt ze overladen met prijzen, waaronder zelfs de Nobelprijs voor de vrede.
Het boek geeft een mooi inkijkje in het leven van de nu zo beroemde en bewonderde tiener. Het laat zien hoe Malala zoals de meeste tienermeisjes onzeker en wat ijdel is, maar ook sterk, dapper en slim. ”Ik ben Malala” geeft daarnaast ook een heel interessant inkijkje in het leven in Pakistan. Het boek is zeker de moeite van het lezen waard.
”Ik ben Malala”, Malala Yusafzai en Patricia McCormick; uitgeverij Kok, Utrecht, 2014; ISBN 9789043525152; 192 blz.; € 14,95.